Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Radio Sápmi

Inget krav på bygglov för renvaktarstugor efter ny dom

Inger-Ann Omma: Inte föremål för ytterligare diskussioner
5:04 min
Inger-Ann Omma från Vapstens sameby. Foto: David Rydenfalk Sameradion & SVT Sápmi.
Inger-Ann Omma från Vapstens sameby. Foto: David Rydenfalk Sameradion & SVT Sápmi.

Byggnader som behövs för rennäringen omfattas inte av det generella kravet om bygglov. Det har Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt slagit fast i en dom.

Inger- Ann Omma har företrätt den klagande i målet.

- Det känns väldigt bra att ha fått det här klargörandet och det är ju en tvist som pågått under lite mer än tre år, så det känns väldigt skönt att få sätta punkt på den saken, säger advokaten Inger-Ann Omma.

2013 överklagade Inger Ann Ommas klient Storuman kommuns beslut om att kräva bygglov och byggsanktionsavgift på en renvaktarstuga.

Stugan ligger direkt i anslutning till renskötselområdet, ungefär 1,5 mil från närmsta väg mitt i samebyns året-runt-marker. För att ta sig till området måsta man antingen gå, åka skidor, använda helikopter, båt eller terrängfordon.

Det hjälpte inte, utan Länsstyrelsen ställde sig på kommunens sida och Mark- och miljödomstolen i Umeå avslog överklagan.

Till sist överklagade Inger-Ann Omma till Mark- och miljööverdomstolen i Svea Hovrätt som gav hennes klient rätt. I och med domen framgår det att byggnader som behövs för rennäringens bedrivande omfattas av ett undantag i Plan- och bygglagen.

- Det är väldigt positivt att det är klarlagt och att det inte är föremål för ytterligare diskussioner, säger Inger-Ann Omma.

Hon menar att den här praxisen om bygglovskrav varit något kommunerna tillämpat under längre tid i förhållande till samebymedlemmar.

- Och jag skulle säga att den här domen gör att den här praxisen som kommunerna tillämpat inte längre gäller, åtminstone inte som huvudregel, utan man måste pröva huruvida den aktuella byggnaden ska användas och vad det huvudsakliga syftet med byggnaden är. Och är det då att den behövs för näringens bedrivande, då är den undantagen bygglovskravet, säger Inger-Ann Omma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".