Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget vill ha mer pengar av regeringen

Sametinget. Foto: SVT Sápmi
Sametinget frågar om anslagskredit. Foto: SVT Sápmi

Just nu ligger Sametinget 10 miljoner back i kassan. För att kunna betala ut katastrofskadeersättning för 2016, begär Sametinget 5,8 miljoner av Näringsdepartementet i utökad anslagskredit.

Får Sametinget inga pengar menar Malin Mäkelä, som är avdelningschef ekonomi & administration, att det får konsekvenser.

- I värsta fall innebär det att vi får ett anslagsöverskridande om vi inte får den här anslagskrediten.

På grund av klimatet låstes förra vintern betet för 21 samebyar. Bidraget för det kommer att uppgå till ungefär 6,5 miljoner för 2016. För att kunna betala ut katastrofskadeersättningar begär Sametingets näringslivschef Lars Ove Sjajn och styrelseordförande Håkan Jonsson en utökad anslagskredit för främjande av rennäringen på 10 procent.

Sametinget har en budget på 107 915 miljoner och det är på dessa som anslagskrediten räknas. Men eftersom Sametinget redan har 5 miljoner i anslagskredit är det närmare 5,8 miljoner kronor ytterligare man vill ha av Näringsdepartementet.

- Får vi ett underskott och vi inte får en anslagskredit då innebär det att vi kan få en anmärkning i revisionsberättelsen. Får man en anmärkning i revisionsberättelsen, precis som vi fick 2015, så måste vi ju förklara vilka åtgärder vi ska göra för att det inte ska hända igen, säger Malin Mäkelä.

Vad tycker du om att ni har för lite pengar att röra er med så att det blir så här kämpigt från år till år?

 - Givetvis är det ju jättetråkigt att vi inte kan bedriva frågor i samma utsträckning som vi hade behövt, men ger regeringen oss den ramen så är det ju det också vi har att förhålla oss till och försöka göra det bästa. Det här att vi ansökt om utökad anslagskredit är ju också en signal som vi sänder till regeringen att vi är i behov av mer medel helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".