Håkan Jonsson
Håkan Jonsson, styrelseordförande i Sametinget. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Håkan Jonsson fruktar Trump

Håkan Jonsson : Jag tycker det ser ut som en dyster framtid
1:49 min

Mot alla odds valdes republikanen Donald Trump till USA:s näste president, istället för den favorittippade demokraten Hillary Clinton.

Det här gav Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson en overklighetskänsla när han vaknade efter valdagen.

- Det var lite som att det var en film, det här kan inte vara möjligt. För mig så var det både överraskande och chockerande.

Håkan Jonsson tror att valet av Donald Trump som president kommer att få konsekvenser också i Sápmi.

- Hans människosyn är ju skrämmande. Det verkar ju inte som att han har någon riktig empati för människor, utan han ser ju i princip bara pengar i allting. Det tycker jag är allvarligt för alla parter och då naturligtvis även för samer, säger Håkan Jonsson.

Håkan Jonsson är orolig för den nyvalde presidenten Trumps syn på exploateringar, som den omstridda oljeledningen Keystone XL från Kanada till Mexikanska golfen som president Obama stoppade förra året, men som Trump vill se.

Ett annat problem menar Jonsson är att Trump är så oförutsägbar och att det egentligen inte går att veta vad som kommer att hända, till exempel när det gäller Trumps syn på klimatet som innebär att det inte pågår några klimatförändringar.

- Vilket naturligtvis kommer att påverka urfolk generellt. Och det här är jag rädd för kommer att spridas, inte bara i USA utan kommer att spridas i hela världen helt enkelt. Så jag tycker det ser ut som en dyster framtid.

Hur ser du på att han avser att riva upp klimatavtalet från Paris?

-Då kommer naturligtvis andra länder att följa efter vilket innebär att hela klimatsamarbetet kommer att haverera.

Något annat när det gäller att Trump blivit president?

- Det är klart, visst är man orolig när då han har sagt att har man kärnvapen det innebär ju att man ska använda dom. Det är såna uttalanden som gör att man blir rädd helt enkelt, säger Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".