Håkan Jonsson glad
Håkan Jonsson glad. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Traditionell kunskap lyfts i Mexico

Håkan Jonsson: Den traditionella kunskapen bygger upp vår identitet
1:51 min

För att lyfta betydelsen av traditionell kunskap i Sápmi åker Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson med den svenska delegationen till COP 13 i Cancun i Mexico i december.

Vilken betydelse har traditionell kunskap när det handlar om resursutnyttjande? Diskutera här!

Håkan Jonsson menar att det är ett problem att konventionen om biologisk mångfald inte genomförs överallt.

- Därför är det viktigt att vi från Sametinget är med och ser till att man får skarpare skrivningar och tydligare skrivningar som gör att länderna verkligen implementerar konventionen i det verkliga samhället.

Det handlar om den trettonde partskonferensen, alltså COP 13, om FN:s konvention om biologisk mångfald, som pågår i Cancun i Mexico den 4-17 december, som Sametinget styrelseordförande Håkan Jonsson ska följa den svenska delegationen på. Konventionen undertecknades 1992 och ska ha inspirerats av världssamfundets växande engegemang för hållbar utveckling.

Målet för konventionen är bevarandet av biologisk mångfald, hållbart utnyttjande och rättvis fördelning av de vinster som uppstår när genetiska resurser nyttjas, lämplig överföring av teknik som rör det här och hänsyn till rättigheter som är knutna till resurserna.

- Rent generellt handlar det ju om biologisk mångfald, hur man ska hantera naturen och naturresurser och det är klart att det är jätteviktiga frågor idag där, inte minst på den utveckling som har varit med till exempel utgången av valet i USA, säger Håkan Jonsson.

Förra veckan kunde vi ju höra att Donald Trump valdes till president i USA och Håkan Jonssons oro för vad det skulle kunna leda till när det gäller klimatarbetet i världen. För Sametingets del handlar deltagandet i COP 13 främst om att hjälpa regeringen i frågor som gäller traditionell kunskap.

- Helt enkelt att den traditionella kunskapen ska värdesättas och man ska kunna stärka den också vilket är viktigt för oss samer eftersom det är ju den traditionella kunskapen som till stora delar bygger upp vår identitet, säger Sametinget styrelseordförande Håkan Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".