Ayla Nutti, Joakim Trädgårdh och Meikeminne Clinckspoor foto:SVT
Ayla Nutti, Joakim Trädgårdh och Meikeminne Clinckspoor foto:SVT

Möt framtidens samiska filmstjärnor

Regissören: Dom verkligen stjäl mitt hjärta
2:30 min

Nu ska vi träffa framtidens samiska filmstjärnor. Och fastän det ibland är svårt att minnas replikerna, så är det inte sista gången vi ser dem.

- Det har varit jättekul. Och ibland har det varit svårt, replikerna och hur man ska göra och så, säger Joakim Trädgårdh

Framtidens samiska filmstjärna Joakim Trädgård tycker inspelningen av filmen Cloudboy varit jättekul, men ibland har det varit svårt med replikerna och hur man ska göra.

I äventyrsfilmen Cloudboy kommer vi möta Niilas, en pojke som bor i Bryssel med sin pappa. Han tvingas tillbringa sommaren i Sápmi med sin mamma och hennes nya familj. Däribland sin halvbror Pontus som spelas av just Joakim Trädgårdh och sin styvsyster Sunna som spelas av Ayla Nutti.

Just nu spelar Joakim och Ayla spelar in de sista replikerna till filmen som ska visas nästa år. I den här äventyrsfilmen spelar dom barn som visar det samiska livet för Niilas från Belgien.

- Det har varit spännande och roligt att träffa nya kompisar. Det blir inte pinsamt,ganska kul, men lite konstigt att se sig själv, säger Ayla Nutti.

Ayla Nutti tycker det varit spännande och roligt att träffa nya kompisar. Det är inte pinsamt utan ganska kul, men lite konstigt att se sig själv i filmen.

Filmen som är på flamländska, svenska och samiska har spelats in nu i somras - i Belgien och i närheten av Tromsö, Nordnorge.

- Det var fantastiskt att jobba med dom barnen, dom är så duktiga. Och jag tycker att dom är stjärnor i filmen. Dom verkligen stjäl mitt hjärta, säger regissören Meikeminne Clinckspoor som berömmer skådespelarna.

Och Joakim och Ayla kommer vi att få se framöver också. Joakim Trädgårdh vill bli filmstjärna. Han tycker det verkar jättekul. Att människor blir glada av att se personen och säger "där är den personen som varit med i den där filmen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".