1 av 2
En gammal silverkrage som finns i silversamlingen på Silvermuseet i Arjeplog
2 av 2
En gammal silverkrage som finns i silversamlingen på Silvermuseet i Arjeplog Foto: Stefan Karlsson

Orättvis fördelning av medel menar museechef 

Det är stor skillnad mellan landstingets verksamhetsbidrag till de tre regionala museerna i Norrbotten. Silvermuseets chef Ingela Bergman menar att Silvermuseet borde få mer med tanke på verksamhetens omfattning och tycker det är märkligt att Silvermuseet får så mycket mindre än de andra regionala museerna i Norrbotten.

- När det gäller både samisk kultur och förhistoria bygger vi upp en kunskap som alla har nytta av. Även om vi inte söker pengar för forskningen så är det den kunskap som vi pumpar ut i verksamheten, inte bara här utan ute i länet. Den är så viktig att den borde göra att vi får ett högre anslag, säger Ingela Bergman, Silvermuseets chef.  

I källaren på Silvermuseet finns den berömda silversamlingen med bland annat flera olika silverkragar från området kring Arjeplog. Det var den tidigare provinsialdoktorn Einar Wallqvist som byggde upp muséet med sina samlingar och museet invigdes 1965. Men museet har svårt att få kostnaderna att gå ihop med de verksamhetsbidrag som museet får.

Norrbottens läns landsting som utöver sjukvården också har ett ansvar för kulturlivet i Norrbotten beviljar Silvermuseet 513 000 kronor, Ájtte 1,4 miljoner kronor och Norrbottens museum omkring 22 miljoner kronor. Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt håller med om att fördelningen är skev och hon tror att det grundar sig i historien eftersom både Norrbottens museum och Ájtte, fjäll- och samemuseum har landstinget som stiftelsebildare och Silvermuseet kommunen.  

Det finns en obalans i de regionala museernas anslag från landstinget. Vi behöver ha en geografisk fördelning av de medel vi har i regionen, allt ska inte vara på ett och samma ställe, säger Britta Flinkfeldt.   

Landstingets kulturchef Kristina Nilsson säger att det är just skillnaden mellan museerna som gör att det blir skillnad i verksamhetsbidragen. Silvermuseet är i grunden ett kommunalt museum och Norrbottens museum är ett regionalt länsmuseum som ska verka i alla kommuner med att lyfta fram historia, etnologi, utställningsverksamhet och pedagogik.  

- Man har ett samfällt, neutralt, kulturhistoriskt uppdrag gentemot och för Norrbotten att lyfta fram länet som helhet och staten har gjort en bedömning av storleken på anslaget kopplat till den regionala huvudmottagarens anslag. Norrbottens museum har också det regionala, kopplade ansvaret med ganska tydliga kravställningar från den statliga nivån också, säger Kristina Nilsson.  

För Silvermuseets del betyder det att omkring tre miljoner fattas varje år till museumverksamheten. De medlen måste chefen ta från de projektmedel som finns men medelbristen gör att det är svårt att planera för kommande år, säger Silvermuseets chef.

- Forskningen betyder jättemycket för muséet men är osäkert eftersom det är projekt, när ett projekt är slut vet man inte om man får pengar till ett nytt projekt, säger Ingela Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".