Eivind Torp, docent i juridik vid Mittuniversitet.
Jovnevaerie samebys juridiska ombud Eivind Torp. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.

Ingen vindkraft i Fisksjölandet

Eivind Torp: Samebyn har ju fått tåla många intrång
1:51 min

Rennäring och kungsörn stoppar vindkraft i Fisksjölandet som skulle beröra fyra samebyar. Bolaget Jämt Vind AB har nämligen dragit tillbaka sin överklagan till Mark- och miljödomstolen på Länstyrelsens avslag från förra året.

Trots att det bara handlat om 8 vindkraftverk, menar Jovnevaerie samebys juridiska ombud Eivind Torp, att det skulle fått konsekvenser.

-Jovnevaerie sameby har ju fått tåla många intrång i form av vindkraftsanläggningar och det är viktigt att det som är kvar av betesmark finns kvar i framtiden.

Samebyarna Raedtievaerie och Jovnevaerie som varit sakägare menade att området Fisksjölandet i Ragunda kommun har stor betydelse och att vindkraftparken ligger inom riksintresse för rennäring. Andra berörda samebyar är Ohredahke och Jijnevaerie. Dessutom menade Länsstyrelsen att valet av område var olämpligt med hänsyn till kungsörnen.

I sin ansökan menade bolaget Jämt Vind AB att riksintresse rennäring och vindkraftetableringen i Fiskjölandet kan samexistera. Med sina 8 vindkraftverk är Fisksjölandet ett förhållandevis litet projekt för bolaget, om man ser till att ytterligare 9 projekt är på gång med totalt 71 vindkraftverk. Men nu har alltså bolaget dragit tillbaka sin överklagan till Mark- och miljödomstolen i Östersund som avskrivit saken.

Även om vindkraftparken i Fisksjölandet bara skulle bestå av 8 vindkraftverk menade Länsstyrelsen att den tillsammans med den intilliggande parken på 100 vindkraftverk försvårar renskötseln. 

-I tillägg till andra vindkraftverk som redan är etablerade i området så är det åtta som kommer att få väldigt stor negativ effekt i förhållande till de riksintresseområden som staten fastställt i det där området. Värdet av de riksintresseområden som finns där kommer att gå delvis om intet om just de här åtta tillkommer, säger Jovnevaerie samebys juridiska ombud Eivind Torp.

Vi har försökt få tag i bolaget Jämt Vind AB, men de har inte svarat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".