Emilia Fjällborg
Emilia Fjällborg Foto: Emilia Fjällborg
Rádio Sápmi

Hon är same men nekas rösträtt i Sametingsvalet

Emilia Fjällborg: Det känns förnedrande
2:56 min

Emilia Fjällborg fick sin ansökan om att komma med i Sametingets röstlängd avslagen. Det trots att hon själv ser sig som same och hennes farmor har samiska som modersmål.

Sametingets valnämnd har godkänt 824 nya personer till röstlängden och avslagit 58.

En av dem som inte fick komma med i röstlängden är Emilia Fjällborg.

Valnämnden menar att hon inte gjort sannolikt att hon är same, eller att hennes far- eller morföräldrar har haft samiska i hemmet. Fjällborg blev förvånad över valnämndens beslut då hon har en farmor som kan samiska.

De som inte kommit med i röstlängden har fram till 15 december på sig att överklaga Sametingets valämnds beslut. Det är Länsstyrelsen i Norrbotten som behandlar överklagningarna och fattar avgörande beslut.

Kriterier för att bli upptagen i Sametingets röstlängd i Sverige:

- Ett subjektivt kriterium, att man själv anser sig vara same.

- Ett objektivt kriterium som har med det samiska språket att göra. Antingen att man själv eller någon av ens föräldrar, mor- eller farföräldrar har haft samiska som språk i hemmet. Man måste göra sannolikt att den person man hänvisar till har kunnat samiska. 

- Om man har en förälder som är eller har varit upptagen i sameröstlängden räcker det med att ange förälderns namn.

Det är Sametingets valnämnd som beslutar vem som kan upptas i röstlängden. Beslutet kan överklagas.

Källa: Sametinget

Kalender Sametingsvalet 2017

2016

20 oktober
Sista dag som anmälan till röstlängden ska ha kommit in till Sametinget.

15 november
Sametingets valnämnd ska senast denna dag ha upprättat den preliminära röstlängden. Den ska sedan finnas tillgänglig på ett antal platser i landet för den som vill granska den. Valmyndigheten kungör dessa platser.

15 december
Överklagan av valnämndens beslut om vilka som ska tas upp i röstlängden ska ha kommit till Länsstyrelsen i Norrbottens län senast detta datum.

2017

15 februari
Länsstyrelsen i Norrbottens län ska fatta beslut om överklaganden som rör den preliminära röstlängden.

1 mars
Sametingets valnämnd ska senast denna dag ha upprättat den slutliga röstlängden.

15 mars
Grupper, partier och liknande sammanslutningar ska senast denna dag ha anmält sig och sina kandidater till Valmyndigheten.

30 dagar innan valdagen
Valmyndigheten ska ha skickat röstkort/ytterkuvert till alla i röstlängden.

Val 21 maj
Röstning i vallokaler. Sista dag att posta brevröst. De röster som har tagits emot i vallokalerna skickas till Länsstyrelsen i Norrbottens län.

En vecka efter valdagen
Sammanräkningen av röster hos Länsstyrelsen i Norrbottens län startar tidigast en vecka efter valet. Länsstyrelsen i Norrbottens län granskar och räknar rösterna, fördelar mandaten samt utser ledamöter och ersättare. Resultatet redovisas på Valmyndighetens webbplats så snart det är klart. Valet kan överklagas inom tio dagar från det att valresultatet kungjorts.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".