1 av 2
Stig Salming fick avslag på sin ansökan till Sametingets röstlängd.
2 av 2
Stig Salming fick avslag på sin ansökan till Sametingets röstlängd. Foto: Emma Westman, SVT Nyheter Gävleborg

Hans ansökan till Sametingets röstlängd godkändes inte

Stig och Börje Salming är kanske mera kända för sina ishockeyprestationer än att de har samiska rötter. Stig Salming ansökte till Sametingets röstlängd men fick avslag, medan hans bror Börje Salming sedan tidigare är med där.

Stig Salming är uppvuxen i byn Salmi norr om Torneträsk och hade inte förväntat sig att Sametinget skulle tveka att släppa in honom i röstlängden. 

– Min bakgrund är ju att vi hette Sarri från början innan min farfar tog namnet Salming. Han är same helt enkelt och det är ju klart att han har pratat samiska, det tar jag för givet. Jag har naturligtvis inte själv hört honom prata samiska. Men det tar jag för givet, för att kunna kommunicera på andra sidan så måste de ha kunnat samiska, säger Stig Salming.

Valnämndens ordförande kan inte uttala sig i enskilda ärenden, men säger att det kan finnas flera orsaker till varför personer inte blir antagna till röstlängden. 
Att ansökan inte är rätt ifylld eller att personen inte har kompletterat med uppgifter som valnämnden efterfrågat. 

Om man tycker att valnämnden har gjort en felbedömning kan man överklaga beslutet till länsstyrelsen i Norrbotten.

– Jag är mycket väl medveten att det är känsligt eftersom man pratar om en individs identitet. Men vi kan inte göra egna tolkningar utan måste följa lagen som den ser ut och att ansökan är riktigt uppställt mot de gällande kriterierna. Vi kan aldrig gå från det för då gör vi ett tjänstefel, säger Signar Holmström, ordförande i Sametingets valnämnd.

Bröderna Salming är båda två kända ishockeylegender. Stig Salming har tre VM-medaljer och hans bror Börje Salming har varit NHL-proffs. Stig Salming ansökte i år att få ingå i Sametingets röstlängd men fick avslag, hans bror är sedan tidigare antagen till röstlängden. 

– Jag blev väldigt förvånad av det skälet att min bror Börje är medlem och när jag söker tar jag det för givet att jag ska bli det också. Jag har kusiner som är med i Sametingets röstlängd och därför blev jag väldigt överraskad faktiskt, säger Stig Salming.

Stig Salming kommer att överklaga valnämndens beslut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".