Nils-Henrik Sikku.
Nils-Henrik Sikku. Foto: Fotograf Katarina Pirak-Sikku (pressbild)
Jokkmokk

Samiskt litteraturcentrum föreslås - kan hamna i Jokkmokk

Nils Henrik Sikku: Mii leat váillahan dan
2:15 min

Enligt Nils Henrik Sikku från samiska skrivarföreningen Bágo har kommunen har gett positiva besked.

Ett av förslagen i Svenska författarförbundets strategiprogram för att stärka samisk llitteratur är att inrätta ett Samiskt författar- och llitteraturcentrum.

Strategiprogrammet är framtaget tillsammans med samiska författare, bland annat Bágu samiska skrivarförening. Nils Henrik Sikku från Bágu sitter dessutom med som representant i Svenska Författarförbundet.

 - Det finns ingen plats där samiska författare kan få stöd och hjälp, till exempel med fackliga frågor, avtalsfrågor eller information generellt om samisk litteratur.

Sikku menar att det handlar om en fysisk plats, ett centrum med anställd personal på plats. Och från Jokkmokks kommun har man redan fått signaler om att de är villiga att stödja en etablering.

 – Men det vet man inte ännu, för så fort man börjar prata om ort så vaknar folk, och för vår del gör det inget om det blir diskussion om det men det här ska inte dra ut på tiden, utan mycket kommer att hända den närmaste tiden, säger Sikku.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".