1 av 2
Run for your life: Jenni Laiti inleder den första sträckan av stafetten. Foto: Marie-Louise Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Jenni Laiti inleder den första sträckan av stafetten i Kiruna under klimatmarschen Run For Your Life, november 2015. Arkivfoto: Marie-Louise Niia/ Sameradion & SVT Sápmi

Jenni Laiti om Sametingets klimatplan: I elfte timmen

Sametinget jobbar med att ta fram en handlingsplan för klimatanpassning. Miljöaktivisten Jenni Laiti menar att detta borde ha funnits redan för tio år sedan.

Miljöaktivisten Jenni Laiti har länge arbetat med att få myndigheter att ta klimatförändringarna på allvar. 

- Det är i elfte timmen att göra det. Det är en handlingsplan så en förhoppning är att det inte bara fastnar på papper, men att det kommer konkreta exempel på hur planen kan hjälpa de traditionella näringarna.

Sametinget färdigställer en handlingsplan som ska visa hur rennäringen och samisk kultur drabbas av klimatförändringarna och ska visa hur samiska näringar ska möta klimatförändringarna. På hearingmöten samlar man in erfarenheter, på fredagen hölls en i Jokkmokk. 

- På en så kort tid har det varit svårt att nå personer och också nå ut med vad vi jobbar med. Men vi ser att handlingsplanen är levande, som vi kommer att arbeta med nästa år och i flera år framöver, säger Anne Walkeapää, Sametingets samhällsplanerare. 

SMHI beviljade 900 000 kronor till arbetet i år och den korta tiden har varit en utmaning för Sametinget. Slutrapporten ska vara klar 31 december i år. 

Jenni Laiti förväntar sig och ser att det är mycket viktigt att man tar med personliga erfarenheterna i rapporten. 

- Ett konkret exempel är att Sametinget tillsammans med staten inrättar ett klimatcentrum i Sápmi som främjar och arbetar med klimatfrågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".