Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi Foto: Olle Kejonen

Samisk hälsa och idrott på tapeten under möte med folkhälsoministern

Håkan Johnsson: Ett jättebra samtal
6:07 min

Sametinget träffade folkhälsoministern Gabriel Wikström igår för att diskutera samisk hälsa och idrott. Under mötet tog man upp projektet om ett kunskapsnätverk för samers hälsa och finansiering för samisk idrott.

Under gårdagen hölls ett möte med Sametingets styrelseordförande Håkan Johnsson och folkhälsominister Gabriel Wikström. Johnsson berättade om Sametingets projekt i samarbete med Västerbotten och Norrbottens läns landsting och region Jämtland/Härjedalen. Parterna har gjort en projektansökan på drygt nio miljoner över treårs tid, för att starta ett kunskapsnätverk för samers hälsa.

- Det här är en plattform för ett arbete där man förhoppningsvis ska kunna etablera ett samiskt hälsocenter 2021, säger Håkan Johnsson.

Under mötet var även Ulrika Renström från Svenska Samernas Idrottsförbund med och man tog upp hur Sametinget vill se att samisk idrott finansieras.

- Vår förhoppning och vårt krav till Gabriel Wikström var att samisk idrott ska genom regleringsbrevet få öron märkta pengar som vi kan fördela till organisationer.

- Det var ett jättebra samtal, det känns som att dom har förståelse för dessa frågor, säger Håkan Johnsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".