Northlandgruvan. Foto: SVT
Foto: SVT

Nedlagda gruvan i Pajala kan få nytt liv

Den nedlagda gruvan i Kaunisvaara i Pajala kommun kan få ett nytt användningsområde.

Kommunen och Luleå tekniska universitet (LTU) har nämligen beviljats medel till en förstudie som ska utreda möjligheterna att göra den till en forskningsgruva.

Som forskningsgruva skulle den kunna användas till att testa ny utrustning och ny teknik i skarpt läge, och detta i ett arktiskt klimat.

"Utmaningarna med gruvdrift i arktiska klimat är stora, inte minst ur ett miljöperspektiv, så en forskningsgruva i Kaunisvaara kan ligga helt rätt i tiden", säger Pär Weihed, professor inom malmgeologi vid LTU, i ett pressmeddelande.

Gruvan öppnades 2012 av Northland Resources, men lades ner då företaget gick i konkurs två år senare. I förstudien kommer man bland annat se vilket intresse som finns inom gruvbranschen för en forskningsgruva, och hur detta ska kunna finansieras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".