Lars Anders Baer, ledamot i den svenska förhandlingsdelegationen gällande Samekonventionen. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi
Lars Anders Baer, ledamot i den svenska förhandlingsdelegationen gällande Samekonventionen. Foto: Nils-Josef Labba/SVT Sápmi

Överenskommelse om nordisk samekonvention

Lars Anders Baer: När det är löst kan vi överlämna vårt dokument
6:33 min

Arbetet med den nordiska samekonventionen går framåt och förhandlingsdelegationen är ganska enig om hur förslaget till konventionen ska formas. Nu måste förslaget få politisk välsignelse av staterna.

Företrädare från svenska, norska och finska staterna och sametingen har under två dagar i Rovaniemi diskuterat om det fortsatta arbetet med nordisk samekonvention.

Det här skulle vara slutförhandlingarna innan förslaget presenteras men innan mötet fanns fortfarande många frågetecken.

Förhandlingsdelegationen har ändå kommit långt och Lars Ander Baer, ledamot i den svenska förhandlingsdelegationen, säger att man till viss del är klar och är ganska överens.

- Det är några punkter som fortfarande är osäkra som framförallt den finska staten, men även Norge och Sverige, vill kontrollera och när det är löst kan vi överlämna vårt dokument till länderna och Sametingen, säger Baer.

Du säger att det är vissa punkter som är osäkra, vilka är det?

- Det är några meningar och ord som staterna vill dubbelkolla. De måste se om förslaget får politisk välsignelse.

Förslaget som förhandlingsdelegationen har kommit fram till innehåller bland annat hur stort det samiska självbestämandet ska se ut och hur stort inflytande Sametingen och andra samiska organisationer ska ha över naturtillgångar.

- Det har vart en lång diskussion om den här biten, länderna skiljer sig ju ut i sin mening här. Vi har försökt hitta en lösning som funkar för alla tre länder och till viss del har vi gjort det, säger Lars-Anders Baer.

Ordföranden i den svenska delegationen, Mats Wiberg, säger att parterna nått en överenskommelse på alla punkter, men att några punkter slutligen måste bekräftas.

Wiberg vill inte gå in på några detaljer innan hela konventionen är slutligen bekräftad - han vill inte heller ge några offentliga uttalande ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".