Västerbotten

Vargproblem i vinterbeteslanden

Det vargpar som försöker bilda revir i Nordmalingsområdet, Västerbotten medför problem för renägarna som inte vågar flytta med sina renar till området.

Totalt är det omkring 6-7000 renar som berörs av att vargparet rör sig i vinterbetesområdet. Länsstyrelsen i Västerbotten gör ingenting förrän man säkerställt vilka sorts vargar det handlar om.

DNA-prover av vargarnas urin har tagits men provsvaren visade ingenting eftersom mängden urin var för liten. Renägarna i området är oroade eftersom de hävdar att vargen är det rovdjur som är värst för renen som både skrämmer, sprider och river renarna.

- Det spelar ingen roll vad det är för vargar. Dom måste bort på ett eller annat vis. Om vi får skyddsjakt på dem eller om de flyttas, det spelar ingen roll egentligen men bort måste dom. Vi kan inte ha dem där, säger Klemet Klemetsson, en av renägarna från Vilhelmina Norra sameby som inte törs flytta ner till vinterbeteslanden på grund av vargparet.

Inavel i den svenska vargstammen gör att när en varg påträffas ska DNA-prover tas för att säkerställa om det är en genetiskt viktig varg eller inte. När det gäller det aktuella vargparet i Nordmalingsområdet händer för tillfället ingenting förrän man säkerställt vilka sorts vargar det handlar om.

- Vi vet inte vad det är för vargar vi har där. Vi får fortsätta och leta, vi väntar på snö så vi kan ta upp spårningen och hoppas att vi hittar spillning, säger Linda Backlund, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Inget krav på skyddsjakt har ännu inkommit och imorgon ska berörda samebyar, länsstyrelsen och Naturvårdsverket träffas för att diskutera eventuella åtgärder och hur man ska hantera situationen framöver.

- Länsstyrelsen har ju akut-pengar som eventuellt skulle kunna användas i en sådan här situation, säger Linda Backlund.

Vardofjällgruppen i Vilhelmina norra sameby, till vilken Klemet Klemetsson tillhör, har inte flyttat ner till vinterbeteslandet utan betar sina renar uppe i fjällområdet. Det är oroligt att veta vad som händer framåt, medger Klemet Klemetsson.

- Man blir lite kall, man vet inte vad man ska ta sig till. Uppe i fjällen kan man inte vara en hel vinter och vi kan inte fara ner till skogen för det är varg där. Vi blir i kläm, vad gör man, säger Klemet Klemetsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".