Alice Bah Kuhnke. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
1 av 2
Alice Bah Kuhnke. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Anders Ygeman (S). Foto: Sameradion & SVT Sápmi
2 av 2
Anders Ygeman (S). Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Regeringen presenterade sitt första samlade grepp mot hatbrott och rasism

Alice Bah Kuhnke: Rasismen är ett problem som många känner av
0:41 min

Igår presenterade regeringen en nationell plan mot hatbrott och rasism. Planen innehåller verktyg för att motverka rasism, hatbrott och polarisering i samhället.

Den ska stärka insatser för unga, mot rasism och hatbrott på nätet, för ett aktivt rättsväsende och stöd till det civila samhällets arbete.

I planen ingår en lägesbeskrivning av situationen i Sverige och fem strategiska insatsområden.

Det handlar om mer kunskap, utbildning och forskning. Förbättrad samordning och uppföljning. Ökat stöd och fördjupad dialog med det civila samhället. Förstärkt förebyggande arbete mot hatbrott på nätet. Och ett mer aktivt rättsväsende.

Kultur och demokratiminister Alice Bah Kuhnke menar att det är det första samlade greppet mot hatbrott och rasism i Sverige.

Och på pressträffen berättade också inrikesminister Anders Ygeman om hur det är tänkt att man ska jobba mot rasism och hat på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".