Jörgen Jonsson SSR
Jörgen Jonsson. Ordförande i SSR. Foto: Inga Marja Steinfjell

SSR kritiserar Sveaskog i öppet brev

Sámiid Riikkasearvi, SSR, kräver nu ett bättre samarbete med Sveaskog. Efter försök till diskussion kommer de nu att lyfta frågan vidare till ansvarig minister.

SSR skriver i ett öppet brev till Sveaskog att det finns ett tydlig informationsglapp dem emellan, vilket medför problem. Under flera år har de fört en nära dialog om förvaltningen av marker inom renskötselområdet.

- Vi har länge jobbat med flera frågor tillsammans men det som blivit nog för vår del är när Sveaskog upplåter och säljer sjöar till testbilverksamhet. Sjöar är också viktiga i renskötseln när man tillexempel flyttar renarna, säger Jörgen Jonsson ordförande för Sámiid Riikkasearvi.

SSR menar att arbetet och dialogen med Sveaskog är viktig och har haft en stor betydelse men att den nu är bristfällig. Sveaskog ska vid ett flertal tillfällen ha ifrågasatt rättigheter som tillkommer utövarna av renskötselrätten.

- Jag känner inte riktigt igen det, så jag vill veta mer innan jag uttalar mig, säger Viveka Beckeman som är chefsjurist på Sveaskog. 

- Vi har löpande haft möten med SSR. Sveaskogs ledning har träffat SSR:s ledning men nu i höst har vi inte haft möjlighet att träffas på grund av tidsbrist, fortsätter hon. 

SSR upplever att Sveaskogs agerande är en tydlig förändring mot hur markerna tidigare har förvaltas. Den sjunde december kommer SSR att träffa landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och lyfta problematiken om markförvaltningen inom renskötselområdet. De ser det som ett steg mot en lösning.

- Det är negativt att Sveaskog säljer sina marker för då blir det andra ägare och det medför problematik. De ska föregå med ett gott exempel gentemot andra markägare, säger Jörgen Jonsson ordförande för SSR.

Viveka Beckeman framhåller att Sveaskog nu bokat in ett möte och kommer träffa SSR: 

- Vi kommer träffa dem den 14:e december och prata igenom de här sakerna. De har synpunkter på att vi säljer mark men i alla våra avtal står det att den mark vi säljer omfattas av renskötselrätten. Sveaskog har alltid haft en god relation till SSR och samebyarna, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".