Håkan Jonsson
Håkan Jonsson, styrelseordförande i Sametinget. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Nordisk samekonvention

Oroas över att Nordisk samekonvention blir en bromskloss

Håkan Jonsson: Ger inte någon ny rätt som sådan
4:07 min

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson är försiktig med förhoppningarna kring vad en Nordisk samekonvention innebär för samers rättigheter.

Arbetet med Nordisk samekonvention tycks gå framåt och förhandlingsdelegationen är ganska enig om hur förslaget till konvention ska utformas. Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson ser positivt på att arbetet tycks gå framåt.

- Det är ju en konvention som inte ger någon ny rätt som sådan, utan mer eller mindre stärker de befintliga rättigheterna, säger Håkan Jonsson.

Ändå kan han se det som positivt att konventionen trycker hårt på självbestämmande. Där tror han att samerna kan flytta fram positionerna. Sammantaget så tycker han att konventionen för fram de samiska frågorna, även om han också ser risker med konventionen.

- Med all internationell urfolksrätt som hela tiden flyttar fram positionerna så skulle det kunna innebära att Nordisk samekonvention bara blir en stor bromskloss. Det är det jag är mest rädd för, men också det som jag tittat mest på under utredningens gång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".