1 av 2
Pierre Åhrén
2 av 2
Pierre Åhrén Foto: Jerker Nyhlén, Sameradion & SVT Sápmi

I tre år har de protesterat på riksdagsbron

I dag firar gruvprotesterna på riksdagsbron hela tre år. Det började med protester mot planerade gruvetableringar i Gállok och Ojnareskogen.

Varje dag i tre års tid har några varje torsdag ställt sig på riksdagsbron och delat ut informationsblad och pratat med människorna som går förbi. 
Det började med protester mot gruvetableringar i Ojnareskogen och i Gállok, men eftersom har fler saker kommit till.

– Jag har alltid brunnit för miljöfrågor av olika slag. Men jag är same även om jag har vuxit upp här i Stockholm, så det har legat mig varmt om hjärtat att vara här. fast ursprunget var kampen för Ojnareskogen, det var det som väckte idén om att göra något aktivt, säger Erika Lundström.

En annan som också valt att stå på riksdagsbron varje torsdag är Pierre Åhrén. Han hoppas att det gör någon skillnad att de engagerar sig.

– Jag tror inte att världen kommer förändras av att vi står här. Men vi kommer kanske kunna förhindra en del förstörelser, det kan jag tror och hoppas på. Jag kommer stå här så länge mina ben bär mig och jag hoppas att mina ben bär mig i flera år till. Men helst skulle jag se att man inte behöver stå här, säger Pierre Åhrén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".