Samisk förskola
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Samisk förskola i Umeå behöver barn

Lite språkstöd på den nya samiska förskolan

Umeå har nu öppnat sin nya samisk förskola. Det är förskolan Passaren på Teg som utvidgat sin verksamhet och öppnat en helt samisk avdelning. Flera barn har kommit dit och nu efterlyser föräldrar mer resurser till skolan.

Det är lek och stök, språkövningar och målningar i varje hörn av den nya avdelningen på Passaren i Umeå. Efter en lång väntan har föräldrar i Umeå nu möjlighet att låta sina barn gå i samisk förskola - något som inte funnits i Umeå tidigare.

- Det är fantastiskt roligt. Det är så roligt. Jag har verkligen längtat efter att barnen skulle börja. Vilket de har gjort nu. Och det är en glädje att förbereda och göra i ordning inför varje gång, säger pedagogen Maja Bonta som arbetat med uppstarten.

Förra veckan var första dagen på förskolan. Och det har varit en succé hos barnen som får vara på skolan och prata sitt eget språk. Under två timmar kommer språkkunniga pedagoger för att vara med barnen och prata syd och nordsamiska. Problemet just nu är att skolan bara har öppet en dag i veckan. Något som flera föräldrar har uttryckt som problematiskt.

- Just nu är det alldeles för lite. Om vi nu ska samla våra barn, både nordsamer och sydsamer, på en förskola här i Umeå så ska det ju definitivt också vara på samiska hela tiden, säger föräldern Johanna Gardeström som har två av sina barn på skolan.

Och tanken är att utvidga verksamheten. Före starten har flera föräldrar sagt att de är intresserade av att ha sina barn på förskolan, men ännu har inte alla kommit med sina barn dit. Med den barngrupp som finns på skolan nu går det inte få pedagogiken att fungera om förskolan skulle haft öppet varje dag. Om till exempel något barn är sjukt, eller om några är borta blir barngruppen väldigt liten.

Därför efterlyser skolans chef Anna Tjäderborn fler föräldrar som vill ha barnen på en samisk förskola.
- Vi inte har haft tillräckligt med barn för att sätta igång en daglig verksamhet än – för det är ju vårt mål. Men där har vi inte fått tillräckligt antal barn för att köra igång med. Så det vi startar med nu att vi bara har det samlade modersmålsstödet, berättar hon.

Tobias Poggats SVT Sápmi & Sameradion

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".