Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenbrist skakar om Bolivia

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 05.34
Akut vattenbrist i stora delar av landet
(2:32 min)
Vattenbristen gör att La Paz-bor söker sig till alternativa vattenkällor
1 av 4
Vattenbristen gör att La Paz-bor söker sig till alternativa vattenkällor Foto: Lari Honkanen / Sameradion & SVT Sápmi
Patricia Soto en av alla La Paz-bor som drabbats av vattenbristen
2 av 4
Patricia Soto en av alla La Paz-bor som drabbats av vattenbristen. Foto: Lari Honkanen
Vattenbrist i Bolivia
3 av 4
Vattenbrist i Bolivia Foto: Lari Honkanen / Sameradion & SVT Sápmi
Vattenkällan La Grieta i La Paz är välbesökt
4 av 4
Vattenkällan La Grieta i La Paz är välbesökt. Foto: Lari Honkanen / Sameradion & SVT Sápmi

I Bolivia råder nationellt nödläge, på grund av en akut vattenbrist i stora delar av landet. Detta har spätt på missnöjet med landets sittande regering ledd av urfolks-presidenten Evo Morales.

- Vad vill vi ha, kamrater? Vatten! När vill vi ha det? Nu!" skanderade människor i centrala La Paz i onsdags. Det var den största protesten hittills, med uppskattningsvis åtta tusen deltagare, både från La Paz och grannstaden El Alto.

Det var bägge städernas federationer av grannskaps-juntor, som hade organiserat protesten. Framför allt El Alto har varit känt som ett starkt Evo Morales fäste, med en stor aymara-befolkning. Men i onsdags tog missnöjet över vattenbristen sig uttryck i en vrede över Evo Morales styre.

"Evo! Evo! I El Alto är vi förbannade!" lät ett av slagorden och "vi behöver vatten, inte palats" ett annat - som en direkt kritik mot det nya presidentpalatset som håller på att byggas åt Evo Morales.

- Evo bär skulden, eftersom han spenderat bolivianernas pengar, istället för att satsa på brunnar och dammar, säger Juana Churquí som säljer urfolks-hantverk intill San Francisco-torget där protesterna ägt rum.

Evo Morales själv har sagt att vattenbristen kom som en överraskning, likt en jordbävning, som ju inte går att förutse. Och han lägger skulden på klimatförändringarna.

Normalt är det mycket regnigt vid den här tiden på året, men Bolivia upplever nu den värsta torkan på 25 år. Och Bergsstäder som La Paz, Sucre och Potosí är beroende av smältvatten från glaciärerna, men 43 procent av Bolivias glaciärer har smält bort.

Strax söder om La Paz centrum, intill en staty av jungfru Maria, finns en naturlig källa med bergsvatten. Och hit flockas drabbade La Paz-bor som har tillgång till bil, för att fylla på vatten i flaskor, hinkar, tunnor och andra behållare. En av dem är Angel Arancivia. Han kommer hit tre gånger per dag för att fylla på sina vattenflaskor.

- Många lägger skulden på Evo och på höga tjänstemän, men så är inte fallet. Det är Herren som straffar oss, säger Angel Arancivia och skyndar bort till sin bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".