Augustpristagarna 2016, från vänster: Sigrid Nikka, Nina Burton, Ann-Helén Laestadius, Lina Wolff.
1 av 3
Augustpristagarna 2016, från vänster: Sigrid Nikka, Nina Burton, Ann-Helén Laestadius, Lina Wolff. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Ann Helén Laestadius vann Augustpriset 2016 med boken Tio över ett.
2 av 3
Ann Helén Laestadius vann Augustpriset 2016 med boken Tio över ett. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi
Ann-Helén Laestadius och maken Mikael Hägg på Augustgalan 2016.
3 av 3
Ann-Helén Laestadius och maken Mikael Hägg på Augustgalan 2016. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion & SVT Sápmi.
Augustpriset

Augustpriset till Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius tacktal
3:18 min

Ann-Helén Laestadius får Augustpriset 2016 för ungdomsromanen Tio över ett. - Jag är fantastiskt glad och stolt, sa en rörd Laestadius efter prisutdelningen.

Vad tycker du, hur stort är det här och vad har det för betydelse? Se också Ann-Helén intervjuas i SVT:s Gomorronsoffa.

Det var en sprudlande glad Ann-Helén Laestadius som tog emot priset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok, från kvällens värd Niklas Strömstedt. 

Hon tackade för priset kort på samiska, sa en fras på meänkieli och avslutade med ett längre tal på svenska där hon först tackade alla inblandade.

- Det här är en bok som kommer direkt från hjärtat. Jag är så ledsen över det som håller på att hända i Kiruna. Jag minns oron när jag växte upp, men då var jag rädd för att pappa skulle bli av med jobbet, sa Ann-Helén.

Ann-Helén Laestadius bor i Solna, men är uppvuxen i Kiruna. Hon får priset för sin ungdomsroman Tio över ett, som handlar om Kirunaflytten ur en ung tjejs perspektiv.

Den berättar om Maja som ställer väckarklockan varje natt och är beredd att fly om huset rasar på grund av LKAB:s nattliga sprängningar i Kirunagruvan.

Augustpriset delas ut i tre kategorier, Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Vinnaren i varje kategori får 100 000 kronor samt en bronsstatyett föreställande August Strindberg, formgiven av konstnären Mikael Fare.

- Jag hoppas få skriva böcker om det som betyder mest för mig, om tornedalingar och samer. Att få berätta sin egen historia är viktigt. Men jag hoppas att priset också betyder att boken även når utomlands, sa Ann-Helén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".