Järv
Foto: Jonas Ekströmer / TT
Norrbotten

Vädret försvårade järvinventering

Fjolårets järvinventering i Norrbotten försvårades av dåliga väderförhållanden. Det skriver länsstyrelsen i Norrbotten på sin webb.

Endast 11 järvhonor med ungar kunde fastställas, året innan hittades 34 järvföryngringar. Att minskningen är så stor beror på dåligt väder och mycket svåra spårningsförhållanden bland annat med mycket vatten på isarna.

- Ogynnsamma väderförhållanden med blida, regn och stormar under mars och april försvårade inventeringsarbetet avsevärt, säger Alexander Winiger, rovdjurshandläggare på länsstyrelsens fältenhet.

Kommande säsong överväger länsstyrelsen att mer omfattande ägna sig åt spillningsinventering än tidigare, målet med det är att individbestämma så många järvar som möjligt.

- Vi kommer att titta på möjligheterna och därefter gå ut med mer information om tillvägagångssättet, säger Alexander Winiger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".