Aili Keskitalo
Aili Keskitalo Foto: Foto: Jenny Israelsson Skoglund Sameradion & SVT Sápmi.

Debatt om presidentens kunskaper i samiska

Debatten om att den kommande sametingsordföranden i Norge ska behöva vara samisktalande måste upphöra, säger den norska sametingspresidenten Aili Keskitalo till NRK Sápmi.

Vad tycker du, måste Sametingens högsta ledare kunna samiska och ska man ens debattera saken? Diskutera här!

- Vi bör avsluta debatten, eftersom de flesta partier nu har valt kandidater. Väljarna bestämmer själv vem de vill rösta på.

Keskitalo anser att man nu ska ge plats för de politiska frågorna
- Jag tycker inte att det är rätt att utesluta samer som inte lärt sig språket som barn och som inte har lyckats ta det tillbaka det som vuxna, De är också en del av de samiska folket och den samiska demokratin.

Tidigare sametingsrepresentanten och kommunala företrädaren i Karasjok, John Nystad är av annan åsikt och kommer inte att kringgå kravet på samiska språkkunskaper.

- Varför ska vi hindra utvecklingen av vårt eget språk och avstå från kravet på att en ordförande för Sametinget måste kunna samiska, samiskan måste ges hög prioritet i de här sammanhanget, säger han.

Arbeiderpartiets presidentkandidat, Helga Pedersen,som är orsaken till språkdebatten då hon inte talar samiska, förstår mycket väl att
när man ska diskutera nästa sametingsordförande,då är det inte bara prata om politik men också om människor och kvalifikationer.

Det rapporterar NRK Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".