Sofia Jannok
1 av 5
Sofia Jannok överlämnar brevet från Standing Rock Sioux Tribe till Nordeas företrädare. Foto: Jörgen Heikki / Sameradion & SVT Sápmi
Krav på att Nordea slutar investera i pipelineprojekt
2 av 5
Offentligt krav riktas mot Nordea. Foto: Jörgen Heikki / Sameradion & SVT Sápmi
Bygget av oljeledningen Dakota Pipeline Acces i North Dakota
3 av 5
Bygget av oljeledningen Dakota Pipeline Acces, här vid Saint Anthony Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Oljeledningsbygget i Dakota här vid Saint Anthony.
4 av 5
Oljeledningsbygget i Dakota här vid Saint Anthony. Foto: Anna Sunna, Sameradion & SVT Sápmi
Lägret vid Cannon Ball River
5 av 5
Lägret vid Cannon Ball River Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi
Stockholm/North Dakota

Urfolk kräver att Nordea slutar investera i oljeledningsprojekt

Sofia Jannok: Sis lea maid ovddasvástadus
2:40 min

Idag överlämnar Greenpeace tillsammans med artisten Sofia Jannok en skrivelse från Standing Rock Tribe.

Vad tänker du kring bankens ansvar i saken? Tyck till och diskutera här!

I ett öppet brev till Björn Wahlroos, styrelseordförande för Nordea, kräver Standing Rock Sioux Tribe att Nordea avslutar sin inblandning i den omstridda oljeledningen Dakota Access pipeline, som går genom urfolkens marker i North Dakota.

Här är brevet, som även publicerats som debattartikel i Dagens Industri idag:

"Till Björn Wahlroos, styrelseordförande för Nordea:

Standing Rock Sioux Tribe motsätter sig Dakota Access pipeline. Oljeledningen hotar vår stams självbestämmanderätt, den heliga mark där våra förfäder levde och är begravda samt vattnet som våra liv är beroende av.

Miljoner människor över hela världen anser att oljeledningen strider mot urfolkens rättigheter. När medvetenheten om detta växer i världen, så blir också företagens ansvar oerhört viktigt.

Därför är vi glada att flera investerare i Norden har tagit en ledarroll och visat att etiska riktlinjer också kräver handling. Vi har sett att såväl den norska banken DNB som Odin fonder har beslutat att avsluta sina investeringar i företag delaktiga i Dakota Access pipeline. Vi välkomnar att de visat prov på god företagsetik.

Nordea har som en stor bank en oerhört viktig roll att spela. Vi har noterat att Nordea stödjer hållbarhetsfrågor och företaget har även uttalat stöd för urfolkens rättigheter såväl som för FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Nu är det dags att visa att företagsetik inte enbart är ett verktyg för att göra bra affärer, utan även kan leda till andra positiva effekter runt om i världen.

Det har kommit till vår kännedom att Nordea har investerat stora summor, närmare bestämt cirka 360 miljoner kronor, i företag som är direkt inblandade i oljeledningsprojektet Dakota Access pipeline, närmare bestämt Energy Transfer Partners, Sunoco Logistics Partners och Phillips 66.

På uppdrag av Standing Rock Sioux Tribe ber vi Nordea att upprätthålla sina starka principer och företagsetiska riktlinjer och vi uppmanar därför Nordea att omedelbart sluta investera i företag som är involverade i projektet."

Dave Archambault II, ordförande, Standing Rock Sioux Tribe
Cody Two Bears, Cannonball district
Joe Dunn, Long Soldier district
Duane Claymore, Wakpala district
Frank A. White Bull, Kenel district
Joe White Mountain Jr., Bear Soldier district
Caroline Thompson, Rock Creek district
Robert Taken Alive, Little Eagle district
Samuel B. Harrison, Porcupine district

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".