Alice Bah Kuhnke.
1 av 2
Alice Bah Kuhnke. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Josefina Skerk, vice styrelseordförande i Sametinget.
2 av 2
Josefina Skerk, vice styrelseordförande i Sametinget. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi
Stuehkie/Stockholm

Sametinget vill ha utredning om samisk språklag - får kalla handen från ministern

Alice Bah Kuhnke: Det ligger inte på bordet just nu
2:25 min

Sametinget vill att regeringen tillsätter en utredning om en samisk språklag. Men ansvariga ministern Alice Bah Kuhnke säger nej.

Behövs det en särskild samisk språklag? Tyck till och diskutera här!

Sametinget är kritisk till den utredning som regeringen tillsatt för att se över minoritetsspråkslagen.

I förra veckan har både Sametingets styrelse och Sametingets språknämnd träffat ansvariga ministern Alice Bah Kuhnke med förslag om att utreda en separat samisk språklag som utgår från samernas urfolksstatus.

- De språkrättigheter som urfolk ska ha enligt konventioner och deklarationer är mycket starkare än vad samerna har idag. Vi upplever att begreppt nationell minoritet används för att försvaga samernas status säger Josefina Skerk, ordförande i språknämnden och vice ordförande i styrelsen.

Det var i september som regeringen tillsatte en utredning för att bland annat se över lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk och lämna förslag till förändringar.

Utredningen ska ledas av Lennart Rohdin, som var politisk sakkunnig hos den förra borgerliga regeringen och delaktig i utformandet av lagen.

När det gäller språkrättigheter betraktas samerna som en nationell minoritet tillsammans med sverigefinnar, tornedalingar, romer och judar.

Sametinget har i sitt språkpolitiska handlingsprogram slagit fast att de vill ha en särskild samisk språklag - Sametingets styrelse har därefter också poängterat att all lagstiftning som rör samer ska utgå från att samerna är ett urfolk.

Styrelsen och språknämnden vill därför ha en separat utredning om samernas språkrättigheter - men det är inte aktuellt säger Alice Bah Kuhnke.

- Det är inte på gång och ligger inte på bordet just nu.

Josefina Skerk säger att nuvarande lagstiftning är tandlös och poängterar därför att utredningen har många positiva ambitioner. Men hon beklagar att de inte får gehör hos ministern för en separat utredning om en samisk språklag.

Skerk säger också att Sametinget ännu inte bestämt hur aktivt de ska delta i regeringens utredning.

Men Alice Bah Kuhnke avråder Sametinget från att avstå.

- Sametingets erfarenheter behövs, både de goda och de dåliga, om hur samerna anser att lagen om nationella minoriteter fungerat. Det är helt centralt med samiskt inflytande och påverkan i utredningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".