1 av 3
Andreas Parfa visar sina brännskador.
2 av 3
Andreas Parfa visar sina brännskador. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi
Eldsflammor
3 av 3
Foto: Hasse Holmberg / TT

Skulle göra eld i spisen - råkade göra brandbomb av T-sprit

Andreas Parfa: Jag hade nog tur i oturen, ansiktet har klarat sig bra
3:04 min

Brandingenjör säger att Andreas hade extremt otur. För att det ska kunna bli en brandbomb krävs en exakt blandning av rätt temperatur och luft, t-sprit i gasform i en stängd behållare och en gnista.

Här hittar du vår film om vad som kan hända om du använder T-Röd att tända med.

Varje år bränner sig 1500 personer i Sverige så allvarligt att de hamnar på sjukhus. Många av olyckorna sker nu när det eldas för att hålla värmen. En av dem som fått erfara hur farligt det kan vara att göra eld i kaminen är Andreas Parfa som var med om en olycka för fyra år sedan.

- Den här dagen hade jag lite bråttom. Jag hällde från dunken in i koppen. Det hade varit eld innan så det var fortfarande lite varmt i kaminen. Jag hällde lite för snabbt och så svämmade det över och det rann T-sprit i askfatet. Då tog det eld. Det smällde till bara. Det blev som en bomb.

Andreas Parfa i Gällivare höll på att göra eld i sin kamin hemma. Han skulle förvärma den då den har dåligt drag ibland och då riskerar det att ryka in. Den här gången hade han otur och hade lyckats skapa en brandbomb av lite t-sprit, i en femlitersdunk som antändes. I paniken som uppstod sprang han ut i snön.

- Jag skulle ha lagt mig ner och rullat runt för att släcka elden. Den får ju mer syre om man springer, säger han.

Andreas fick brännskador över en tredjedel av kroppen och vårdades på sjukhus i fyra månader och har idag synbara ärr över armarna, höger öra, halsen och på magen men allt har idag läkt bra.

- De tog hud från benen och även hud från lik som någon donator tackat ja till.

Använder du någon vätska när du gör eld idag?

- Nej nu passar jag mig. Jag använder inte t-sprit. Den är man lite bränd på, lite rädd för. Nu förvärmer jag med kupévärmare.

T-sprit är gjort för spritkök och handhas av många kampare. Rätt använd går det bra fast säkrast är det att göra eld utan vätskor säger brand ingenjören Hanna Sälgfors i Kiruna. Om man ska göra eld är tändvätska eller t-gul att föredra då den har en flampunkt på över 60 grader. Hon säger att Andreas Parfa haft riktig otur. För det krävs exakt mängd luft, och lite t-sprit i botten på dunken i en stängd behållare som nås av en gnista för att det ska kunna explodera.

- T-röd avger gaser väldigt tidigt. Redan vid åtta grader. Under tiden du tänder tändstickan så hinner det ånga av så du får en okontrollerad brand. Alla ångorna tänder på en och samma gång och du vet inte vart de tagit vägen, säger Hanna Sälgfors. 

- Jag hade nog kanske tur i oturen. Ansiktet har klarat sig bra. Jag har lite rutor på magen. Jag brukar skratta och säga att jag har nog 700-800 rutor på magen. Inte bara sex, säger Andreas Parfa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".