Leonard Yankton. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Leonard Yankton. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Rádio Sápmi

Standing Rock-aktivist: En tillfällig seger

Leonard Yankton: We don't want them there
1:25 min

Amerikanska myndigheter har beslutat att inte tillåta att den omstridda oljeledningen i North Dakota dras som planerat. 

Detta har hänt vid protesterna mot oljeledningen. Se SVT:s tidslinje.

I ett mycket överraskande beslut har amerikanska myndigheter beslutat att inte tillåta att den omstridda oljeledningen i delstaten North Dakota dras som planerat. Nu ska andra vägar för ledningen istället utredas.

Men Leonard Yankton, som själv hör till det urfolk som skulle drabbas hårdast av oljepipelinen, menar att det bara är en tillfällig seger.

– Jag känner att det är en väldigt tillfällig seger eftersom oljeföretaget inte planerar att sluta borra. Dessutom tillträder en ny president 20 januari, Donald Trump, och han är inte en vän till urfolken, säger Leonard Yankton till Sameradion & SVT Sápmi. 

Yankton är i Sverige just nu för att föreläsa om demonstrationerna mot den planerade oljepipelinen. Idag föreläser han i Uppsala och Stockholm, senare i veckan besöker han Göteborg, Luleå, Jokkmokk, Malmö och Köpenhamn.

– Vi vill att resten av världen erkänner oss som en nation, och att de hjälper oss och står med oss i solidaritet, säger Yankton.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".