Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
#trafikren

Vill minska trafikdödade renar med mer stängsel

Publicerat tisdag 6 december 2016 kl 16.53
Jim Persson: Man har en oro, när smäller det nästa gång?
5:51 min
Jim Persson
Jim Persson, Rans sameby. Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi

Hastighetsbegränsningar längs bilvägarna och stängsel längs järnvägar. Det är renägaren Jim Perssons lösning för minska antalet trafikdödade renar.

Ledamöter från Sametingets styrelse träffade på tisdag infrastrukturministern Anna Johansson och tog då upp frågan om trafikdödade renar.

Sametinget lade fram färsk statistik som visar att över 10.000 renar dödats genom påkörning av tåg eller bil under de senaste fem åren.

Infrastrukturministern menade att det var bra att få träffa Sametinget och få deras syn på problemartiken. Men samtidigt hänvisar Anna Johansson till att det är Trafikverket som har ansvaret för frågan om trafikdödade djur.

 – Så det vi slutade mötet med var att konstatera att det är ett arbete som påbörjats och att vi ska träffas om ett år igen och se om det gett några resultat.

Anna Johansson menar att det är en besvärlig situation med så pass många renar som dör trafikdöden, men hon kan inte lova några extra pengar till underhåll eller uppförande av stängsel längs järnvägarna.

Jim Persson i Rans sameby menar att sänkta hastigheter skulle minska problemet.

 – Det måste ställas mot andra behov, för människor som behöver åka längs vägarna och vilka konsekvenser det kan få i andra riktningen, men den möjligheten har ju trafikverket att om man bedömer att en väg behöver en hastighetssänkning för att uppnå vissa mål så har trafikverket möjlighet att titta på sådana frågor, säger Anna Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".