Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: SR Sameradion
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Avgiftsfri jakt och fiske diskuteras med ministern

Ikväll ska Sametinget träffa Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och prata om rennäringen. Bland annat ska avgiftsfri jakt och fiske diskuteras.

Under en timme ska en handfull frågor diskuteras. Som att alla samer ska ha tillgång till avgiftsfri jakt och fiske i sina hemområden.

En annan fråga är Sveriges mineralstrategi kopplat till Sametingets mineralpolicy. Här vill Sametinget att minerallagen ändras så att den tar hänsyn till samernas behov och rättigheter till naturresurser.

Ytterligare en punkt är frågan om samiska byggnader som forslas bort och bränns ned. Det är byggnader som innehas av samer som inte är medlemmar i samebyar. Här har Sametinget verkat för att inga samiska byggnader ska transporteras bort eller rivas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".