Snökanon.
Govva: SVT.

Bara en sameby som flaggar för katastrof

Jörgen Stenberg: Det ser helt hopplöst ut
1:51 min

Senaste vintrarna har varit katastrofala för rennäringen. I snitt varannan sameby har sökt katastrofstöd de gångna åren. Men i år kan det bli trendbrott.

För det är det bara en sameby som flaggar för katastrof - Malå sameby. Snökanonen i Skellefteåtrakten ställer till det enligt Jörgen Stenberg, ordförande i Malå sameby.

- Jag har överkommit ganska mycket väder. Men jag har aldrig varit med om att det varit så här dåligt så här tidigt. Att det varit så otroligt kompakta och stenhårda snölager. Det är helt kompakt mellan 15-30 centimeter, säger han. 

Det var snökanonen i trakterna kring Robertsfors, Burträsk och Lövånger i Västerbotten som ställer till det för Malå sameby och Maskaure. Det kom upp emot en meter snö då som senare smält och bildat ett kompakt ogenomtränglig snölager och 15 familjer står inför en svår situation i vinter.

- Idag ser det helt hopplöst ut.

Hur hårt är det, kommer du igenom med handen?

- Nej nej. Jag går på snön utan problem.

Då renskötarna i Malå sameby anser att det är katastrof har många tagit hem kalvar för att börja mata själva. Nu vill Malå sameby att Sametinget kommer på betessyn. Vilket är något som krävs för att Sametinget kan klassa det som katastrof och så att samebyn kan få stöd för hälften av foderkostnaderna.

Samtidigt som det ser ut som ett bättre år för renskötseln på många år då ingen annan sameby har kontaktat Sametinget ännu. De två senaste åren har de varit beteskris i varannan sameby. I år är även Maskaure i samma sits som Malå berättar Jörgen Stenberg som nu drabbats flera år i rad:

-I fjol skickade vi in ansökan den tredje januari och vi anmälde dåligt bete. Och åren före dess, jag har ju tappat bort räkningen hur många dåliga vintrar det varit. Man blir lite luttrad det måste jag säga, säger Jörgen Stenberg ordförande i Malå sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".