Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslaget om avgiftsfri jakt och fiske sågas av oppositionspolitiker

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 10.35
Ingrid Inga: Klart dom lyfter fram det här.
0:57 min
Ingrid Inga, Samelandspartiet
1 av 2
Ingrid Inga, Samelandspartiet Foto: Anna-Karin Niia/ Sameradion & SVT Sápmi
Anders Kråik
2 av 2
Partiets Samernas Anders Kråik på plenum i Skellefteå. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Hela plenum förs bakom ljuset. Det menar oppositionspolitikern Ingrid Inga om förslaget om avgiftsfri jakt och fiske som lämnats till regeringen.

På ett möte med Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht föreslog Sametingets styrelse att alla samer ska kunna jaga och fiska kostnadsfritt i sina hemområden.

- Ja det här är partiet jakt och fiskes politik, det är klart att dom lyfter fram den här. Men om det här ska vara sametingets framtida samepolitik då har ju Håkan Jonsson fört hela Sametingets plenum bakom ljuset, säger Ingrid Inga.

 Men du tycker att det här är något som tillhör samebyarna?

- Ja men jakt och fiske ingår ju som en del av renskötselrätten och det innebär ju att rennäringslagen är den som styr.

Ingen av de sametingsledamöter som Sameradion & SVT Sápmi pratat med visste att sametingsstyrelsen skulle lyfta frågan med landsbygdsministern. Anders Kråik i partiet Samerna tror de gjorde det för att det är sametingsval nästa år.

- Man vill visa väljarkåren att man är aktiv, att man vill göra någonting. Jag kan inte i min vildaste fantasi tro att styrelsen tror att man kommer någon vart med det här, säger Anders Kråik.

Samtidigt påpekar han att frågan ingår i den utredning som pågår som gäller en sammanhållen samepolitik.

Om regeringen fastnar för förslaget så tror Ingrid Inga att det blir en väldigt lång process för att det ska genomföras, som innebär att alla samebyar och näringsorganisationerna ska höras. Dessutom menar hon att det behövs en konsekvensanalys.

- Vad innebär det här då? Vad kommer det att innebära för dem som nu idag innehar jakt och fiske? Så från regeringens sida förstår jag ju att det kommer vara en väldigt lång process om man väljer att göra den här revideringen av rennäringsförordningen. Det är inte sån enkel fråga, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".