Vibeke larsen tar över rodret.
1 av 3
Vibeke larsen tar över rodret. Foto: Dragan Cubrilo / NRK Sápmi
sametingsrådet i norge
2 av 3
De styr Sametinget i Norge. Fr.v: Lars Filip Paulsen (Höyre), Mariann Wollmann Magga (AP), Inger Eline Eriksen (Árja), president Vibeke Larsen (AP), vice president Ronny Wilhelmsen (AP). Foto: Pressbild / Arbeiderpartiet
Avgående presidenten Aili Keskitalo
3 av 3
Aili Keskitalo fick lämna sin post. Foto: NRK Sápmi
Kárášjohkka/Norge

Vibeke Larsen ny president i Sametinget

Arbeiderpartiet fick igenom sitt krav, tillsätter både president och vice president.

Det har varit en omtumlande vecka i Kárášjohkka där Sametinget varit samlat till plenum. Efter långa och hårda överläggningar under torsdagen står det klart att Norska Samers Riksförbund (NSR) förlorar makten till oppositionen med Arbeiderpartiet (AP) i spetsen.

NSR har sedan förra valet styrt Sametinget, trots att man varit i minoritet så har partiet innehaft alla platser i sametingsrådet. Rådet kan jämföras med styrelsen i Sametinget på svenska sidan.

Det här har varit en utmanande uppgift för NSR och när Sametinget samlades till plenum i parlamentshuset i Kárášjohkka så fanns signaler på att oppositionspartierna mobiliserade sina krafter.

När budgeten skulle behandlas så blev oppositionspartiernas avsikt tydlig. NRK Sápmi rapporterar om hur största oppositionspartiet Arbeiderpartiet lade fram ett motförslag tillsammans med partierna Árja och Höyre. Enligt NRK Sápmi skilde det i pengar fem miljoner kronor mellan förslagen.

Budgetplanerna är det som styr hur Sametinget ska agera och vad man ska prioritera, och i de flesta folkvalda församlingar är det budgeten som avgör om en regering kan fortsätta vid makten.

Vid budgetomröstningen föll sametingsrådets förslag och efter det så lade dessutom NSR:s ledamöter sina röster på oppositionspartiernas budgetförslag.

Arbeiderpartiets ledare Vibeke Larsen följde sedan upp med att rikta ett misstroende mot presidenten Aili Keskitalo och NSR.

 – NSR har röstat på alla framlagda budgetförslag, kan plenum stötta ett råd som är så vingligt, frågade Vibeke Larsen till NRK Sápmi.

Misstroendeförklaringen fick stöd i plenum och Aili Keskitalo fick lämna sin post som Sametingets president.

 – Ja, jag får erkänna att det inte gick enligt mina planer, vi var beredda att styra Sametinget hela mandatperioden, säger Keskitalo som ändå godtar beslutet.

 – Det fanns inte förtroende i Sametingets plenum och det får jag såklart acceptera.

Arbeiderpartiet klargjorde redan på torsdag kväll att man kommer att tillsätta både presidentposten och vicepresidentposten.

På fredag förmiddag valdes Vibeke Larsen till ny president för Sametinget och till vicepresident valdes Ronny Wilhelmsen.

Sametingsrådet består av fem personer och övriga ledamöter i det nyvalda rådet är Lars Filip Paulsen (Höyre), Mariann Wollmann Magga (AP), Inger Eline Eriksen (Árja).

Bakgrunden till konflikten

Samiskan grunden för röstlängden
Sametinget har sju valdistrikt som sträcker sig över hela Norge. Alla som själv pratar samiska hemma kan söka om medlemskap i röstlängden. Även de som har mor eller farföräldrar som pratar samiska hemma har rätt att ansöka om medlemskap. I det senaste valet 2013 var det 14162 anmälda till röstlängden över hela Norge.

Riksdagspartier delar plats med samiska partier
Sametinget i Sverige delar inte partier med Sveriges riksdag. I Norge finns däremot riksdagspartier representerade i Sametinget. Till exempel Arbeiderpartiet som skulle kunna jämföras med Socialdemokraterna i Sverige. I de sju valdistrikten hade Sametinget vid senaste valet 48 listor med politiker som väljarna kunde rösta på. De största partierna Arbeiderpartiet och NSR hade listor i alla distrikt. Mindre partier som Samer Sørpå hade bara listor i ett distrikt. 

Maktstrider sen 2013 på grund av svag regering
I Sametinget i Norge väljs en styrelse - eller ett råd - med några personer som leder tingets arbete. Efter valet 2013 blev NSR störst med tretton mandat - och fem personer från partiet tog plats i Sametingets råd. Men med bara tretton mandat av Sametingets totalt 39 har det varit svårt för NSR att driva en tydlig politik sen valet och maktkampen fick sin kulmen förra veckan. Arbeiderpartiet tillsammans med partierna Høyre och Árja - totalt 16 mandat - lyckades få igenom en misstroendeförklaring mot sittande rådet.

Ny ledning - och en politik i storkris
Det står nu klart att Vibeke Larsen från Arbeiderpartiet blir ny president i Sametinget efter Aili Keskitalo och maktskiftet sker alltså mitt under mandatperioden. Maktvändningen kom plötsligt under sittande möte och debatten om budgeten - alltså hur Sametinget ska använda sina pengar i framtiden - efter att det sittande rådets pengaförslag inte gick igenom.

Politisk frustration eller fortsatt kolonisering?
Oppositionspartierna som nu gått samman gav uttryck för att de inte hade förtroende för rådet med NSR men kunde inte själva svara på frågor under budgetmötet om hur framtiden ser ut. Politiska kommentatorer i Norge har förfärat sig över händelseförloppet och varnat för att detta inte får bli ännu ett led i en förnorskningspolitik som samer varit drabbade av under lång tid i Norge - på grund av att Stortingspartier nu är i ledningen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".