Annechatrine Brandén
Annechatrine Brandén. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Massivt löneglapp mellan lärare på sameskolan

Annechatrin Brandén: Vi har ett bra spann mellan våra lärarlöner
1:51 min

Sameskollärarna har dragit vinstlotten när det gäller lönelyft de senaste åren då lönerna ökat med 17 procent på fyra år.

Men inte alla. För det är stora skillnader på lärarlönerna visar vår granskning.

- I ett samtal kommer man överens om att här ligger du bra, och efter det så är det så att rektor gör en bedöming, och ganska snart inpå så har man ett lönesättande samtal, och om medarbetaren inte nöjd så kan medarbetare sen gå till sin fackliga företrädare, säger sameskolchefen Annechatrin Brandén.

Snittlönen för sameskollärarna år 2012 låg på 29 000 kronor. Nu fyra år senare är snittet på 34 000 kronor. En ökning med snitt 5000 kronor på fyra år, eller 4 procent årligen.

Bakom detta ligger också två lönehöjningar som regeringen infört - de så kallade "lärarlönelyftet" och "förstelärare". Men det motsvarar en liten del då hälften, eller 15 av 30 lärare, har fått lärarlönelyftet och två har fått försteläraretillägg.

Men den största ökningen beror på att sameskolstyrelsen höjt lönerna. Som också blivit betydligt mer individuell, differensierad eller orättvis, beroende på hur en tolkar det.

För fyra år sedan låg de lägsta lönerna på 26 000 kronor och högsta lönerna på 33 000 kronor. Nu ligger de lägsta lönerna kvar på samma som för fyra år sen, 26 000 kronor medan högsta lönerna är kring 40 000 kronor.

Det skiljer 15 000 kronor i lön mellan den lägst betalda och den som har högst lön, en skillnad på 57 procent. En lärare som Sameradion & SVT Sápmi pratat med säger att hen aldrig hört talas om att Sameskolstyrelsen har något arbete för rättvisa löner. Läraren säger också att det ibland verkar som att de som börjat nyss får väldigt bra betalt, men att de som jobbat länge kanske inte får så mycket.

- Vi har ju tittat på det här precis med de fackliga företrädarna och där de har konstaterat att vi har ett bra spann mellan våra lärarlöner, säger sameskolchefen Annechatrin Brandén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".