Vindkraft
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Vindkraft utan samebyns vetskap

Per Mikael Åhrén: Dom har helt frankt sålt ut våra vinterbeten
2:10 min

För sex år sedan genomfördes samråd om en vindkraftspark på Ohredahkes vinterbetesmarker, utan att samebyn blev informerad.

- Det känns för jävligt rent ut sagt, säger Per Mikael Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby. Vi har inte blivit hörda i den här saken, man har hört en annan sameby. Då har dom helt frankt sålt ut våra vinterbeten, så att säga.

Svenska Vindbolaget AB ansökte om att bygga vindkraftsparker i Kråktorpet, Nötåsen och Jenåsen i Sundsvalls kommun i Jämtland. Bolaget genomförde samråd med berörda parter, bland annat rennäringen.

Men det var bara Jijnjevaerie sameby som blev kallad till samråd. Ohredahkes ordförande Per Mikael Åhrén är besviken på Jijnjevaerie sameby för att de inte har informerat om att det planeras en vindkraftspark på deras vinterbetesmarker.

Jijnjevaeries ordförande Marianne Persson medger att hon har varit på samråd med Svenska Vindbolaget för sex år sedan, men inte om Jenåsen.

- Det var ju märkligt. Det ser ut som om att vi har haft samråd om tre parker, men i mina mötes anteckningar gäller det två parker. Det som är uppskrivet är Kråktorpet och Nötåsen, det var det vi samrådde om, säger Marianne Persson.

Vad tycker du om Vindkraftsbolagets agerande?

- Ja, det är bedrövligt. Det är oetiskt och oärligt, det dom gör. Men jag är inte förvånad, för vindbolaget går över lik för att få tillstånd.

Ett problem är att bolaget Svenska Vindbolaget AB, som tidigare haft samråd med samebyn, nu blivit uppköpt av ett annat bolag, Eulos Vindpark AB.

Frida Uebel, miljöhandläggare vid länstyrelsen i Västernorrland, bekräftar att det var Svenska Vindbolaget AB som genomförde samråden och att tillstånden har vunnit laga kraft.

Samtidigt medger Uebel att både bolaget och länsstyrelsen ska kontrollera att samrådet gjorts med rätt parter innan tillstånd ges, därför har hon nu uppmanat Ohredahke att överklaga detta till mark- och miljödomstolen, vilket de redan har gjort, enligt Per Mikael Åhrén.

- Sen har vi kontaktat jurister för att se om det går att få de lagakraftvunna tillstånden upphävda, säger Per Mikael Åhrén, ordförande i Ohredahke sameby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".