Gustaf Hammarsten som spelar åklagaren Anders Harnesk i Midnattssol i SVT.
Gustaf Hammarsten som spelar åklagaren Anders Harnesk i Midnattssol i SVT. Foto: SVT.
Rádio Sápmi

Manusförfattare om tanken bakom Midnattssol

Måns Mårlind: Vi är väldigt nöjda
12 min

I söndags sändes sista avsnittet av serien Midnattssol på SVT. Med serien ville manusförfattarna Måns Mårlind och Björn Stein utforska fördomarna mot samer och serien har både fått ris och ros.

I åtta avsnitt har vi fått följa åklagaren och samen Anders Harnesk och den franska polisen Kahina Zadi. Det börjar med ett mord på en fransman och leder till en rad brutala händelser med koppling till det samiska.

Måns Mårlind och Björn Stein är skaparna bakom "Midnattssol" och båda visste lite om samer innan serien. För dem var det viktigt att inte exotifiera Sápmi och det tycker Måns Mårlind att de lyckats med. Han berättar att de samer som var med fick vara med och påverka manuset och researchen var grundlig.

- En sak som vi blev väldigt gripna av var samernas relation till det andliga och naturen, den ville vi ta vara på, säger Mårlind.

Maxida Märak var en av alla de samer som var med i TV-serien. Hon tyckte det var känslomässigt jobbigt att se det sista avsnittet.

- Serien har en extremt stor påverkan på människor och det har verkligen behövts ett sådant här sätt att belysa den här problematiken på. Det här tar det till nästa nivå, säger Märak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".