"
1 av 2
Renskiljning i Junga, Tuorpons sameby.
2 av 2
Renskiljning i Junga, Tuorpons sameby. Foto: Carl-Johan Utsi
Rennäring

Länsstyrelsen kontollerar djurskyddet i skiljningshagar

Länsstyrelsen har börjat kontrollera djurskyddet i rennäringen. Tuorpon sameby fick påhälsning av länsstyrelsen under en renskiljning förra veckan.

Det är nya gäster i renskiljningshagen i Junga, Tuorpon samby. Länsstyrelsens djurskyddsenhet kontrollerar djurskyddet i allt arbete som görs i samband med renskiljningen. Länsstyrelsen utför regelbundna kontroller i djurhållningar av lantbrukets djur, hästar och ren. 

– Vi tittar både på hur renarna ser ut, att de ser ut att må bra. Hur det går till i renskiljningen. Hur renägarna hanterar renarna och även transporter och allting som kan ha med djurskydd att göra, säger Peter Johansson, djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Norrbotten. 

Per Kuhmunen är skeptisk till kontrollen.

– Det kanske inte är så bra. I sommar har de vaktat på samer med helikoptrar och nu kommer de hit, säger Pär Kuhmunen, Sirges sameby

Länsstyrelsen utför planerade kontroller, urvalet för vilka djurhållare som ska kontrolleras sker antingen på riskbasering, slumpurval eller att en förväg bestämt område eller djurhållningsform ska kontrolleras.

Länstyrelsen ska också utföra kontroll om det föreligger en misstanke om brister i djurskyddet. 

– Viktigt att informera om regler som gäller, man får inte använda kniv, säger Peter Johansson. 

Vad händer om du ser någon göra det?

– Då är det risk att vi lämnar över till åklagare och då får de avgöra vad som ska ske senare, svarar Peter Johansson. 

– Ingen har riktigt forskat på det där, om det är dåligt for djuret eller inte. Renen är våra djur och vi vill använda våra sätt för att de inte ska plågas, säger Ánne Márge Påve, Tuorpon sameby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".