Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Josefina Skerk, vice styrelseordförande i Sametinget.
Josefina Skerk, vice styrelseordförande i Sametinget. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi

Etiskt råd startas igen vid Sametinget

Josefina Skerk: Nu ska det komma igång, äntligen
1:14 min

Inget hände med det etiska råd som bildades för sju år sedan. Nu har Sametingets styrelse utsett ledamöter till det nya etiska rådet.

Sametingets styrelse behandlade frågan om ett etiskt råd under mötet förra veckan i Stockholm. På mötet utsågs tre ledamöter som styrelsen vill se i det etiska rådet.

Enligt vice styrelseordförande Josefina Skerk (Jakt- och Fiskesamerna) så är ledamöterna Åsa Virdi Kroik, Katarina Pirak Sikku och Mikael Jakobsson.

Men styrelsen har inte ännu pratat med dessa personer så därför är det inte definitivt klart att det blir just dessa personer som kommer att sitta i rådet.

 – Rådet ska utarbeta rådgivande riktlinjer för bland annat återförande och återbegravning av mänskliga kvarlevor, säger Sametingets vice styrelseordförande Josefina Skerk.

Redan 2009 beslutade Sametinget att tillsätta ett etiskt råd vars huvuduppgift skulle vara att återbegrava samiska kvarlevor. Plenum utsåg då tre ledamöter, men rådet höll inte ett endaste möte efter det. Sedan dess har det etiska rådet legat lågt på Sametingets prioritetslista.

Varför har det tagit så lång tid? 

- Det är ju framför allt finansieringen som har varit problemet. Kanske också har varit en fråga om prioritering från tidigare styrelser, men från oss har det varit finansieringen. Det här har vi redan velat starta från början av mandatperioden.

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, menar att det etiska rådet kommer att få ett omfattande uppdrag utöver återbegravning av samiska kvarlevor. Däribland också forskningsfrågor, samiska kulturföremål och användande av samiska symboler. Och att etiska rådet nu blir verklighet, gläder Josefina Skerk.

- Nu ska det komma igång, äntligen, säger Sametingets vice styrelseordförande Josefina Skerk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".