Collage av finalisterna i Årets låt eller jojk 2016
Collage av finalisterna i Årets låt eller jojk 2016 Foto: Sameradion & SVT Sápmi och pressbilder.
Hálgu

Rösta fram Årets jojk eller låt i Sápmi 2016

Final: Årets låt eller jojk i Sápmi 2016
2:02 min

Hjälp oss på Ođđasat.se att utse årets bästa låt eller jojk 2016. Fram till den 20 december kl.23:59 kan du rösta på den låt eller jojk som är din favorit. Vinnaren avslöjas i Rádio Sápmi den 22 december.

Här kan du rösta.

Maxida Märak – Backa Bak
Senaste åren har Maxida Märak gått från att vara lokal kändis i Sápmi till rikskändis i Sverige. Det har hon gjort genom vara tydlig med sina värderingar genom alla sina plattformar – skådespeleri, musik och aktivism. Märak säger tydligt i Backa bak att hon aldrig kommer att sluta slåss för det hon tror på.

Jon Henrik Fjällgren – Vi är starka (Miijje Lea Gaarkijes)
Fjällgren tävlade inte i Melodifestivalen 2015, men han kunde inte hålla sig borta från Sveriges största musiktävling. Tillsammans med Gina Dirawi, Sarah Dawn Finer och en ungdomskör var han pausnummer den 27 november i Gävle. Och då framförde Jon Henrik Fjällgren första gången Vi är starka (Miijje Lea Gaarkijes).

Sara Ajnnak - Reäjnnuo Neäjdda
Reäjnnuo Neäjdda var Sara Ajnnaks första singel från albumet Ráhjat som släpptes februari. Hon sjunger på umesamiska, det samiska språk som så sent som i april fick sitt skriftspråk erkänt. Sara Ajnnak vinner ständigt nya lyssnare och tillhör de artister som spelas på webbradiokanalen P2 Världen.

Mollet- Bivvat Galbmasis
Mollet har det senast året förvandlats till ett band försvinner lika fort som de dyker upp. Och när sommaren var som finast släppte Mollet sin första singel sedan 2010, utan förvarning. På sociala medier har ett fan kallat Mollets låtar för äkta samisk kvalitétsmusik.

Sofia Jannok – This Is My Land
Traditionsenligt släppte Sofia Jannok en singel den 6 februari. Årets singel var This Is My Land, den som även gav namn till albumet som släpptes i april. Med This Is My Land visar hon återigen att hon lämnat den snälla sameflickan bakom sig och anslutit sig till de urfolk som kämpar för en bättre värld.

Hanna Nutti - Hold Me Like I'm Her
Hold Me Like I’m Her är Hanna Nutti första singel, men vilken start. Under hösten har Hold Me Like I’m Her varit Veckans färsking i P4 Norrbotten samt legat tre veckor på P4 Jämtlands topplista. Singeln har i nu läget över 70 000 lyssningar på Spotify.

Relaterat

Mer om Hálgu

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".