Stjärnrik natthimmel.
Så här såg det ut i Spanien år 2014 när jorden passerade genom meteorsvärmen Perseiderna. Foto: Andres Kudacki/TT

Stjärnfall i natt när jorden passerar genom meteorsvärm

Nu passerar jorden genom en av de mest aktiva meteorsvärmarna av dem alla – Geminiderna. Under optimala förhållanden och med lite tur går det att se över 100 stjärnfall i timmen.

Nu passerar jorden genom en av de mest aktiva meteorsvärmarna av dem alla – Geminiderna. Under optimala förhållanden och med lite tur går det att se över 100 stjärnfall i timmen.

De kallas för stjärnfall, men det vi egentligen ser är små sandkorn eller mindre stenar som hettas upp högt uppe i atmosfären, något vi dödliga där nere på jorden uppfattar som ljusa streck över natthimlen.

Rymdgruset, så kallade meteorider, har ofta färdats i miljoner eller miljarder år innan de fångas upp av jordens gravitation när den passerar genom grusets bana under dess årliga färd runt solen.

Många, men inte alla, meteorsvärmar är alltså återkommande fenomen och starkaste av dem alla är Geminiderna som jorden passerar genom just nu. Den aktiva perioden varar 7–17 december, med ett maximum 12-14 december. Natten mot den 14 december anses av många förståsigpåare vara bäst att se många stjärnfall. Rekordet ligger runt 120–160 observerade meteorer per timme, även om 10–80 stjärnfall under en timme är mer normalt.

Namnet kommer av att svärmen tycks komma från stjärnbilden Tvillingarna, gemini på latin, även om de nästan kan beskådas var som helst på himlen.
Andra återkommande stjärnfallssvärmar är Perseiderna, Leoniderna och Lyriderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".