Rádio Sápmi

Sydsamiskt seminarium ska öka kulturförståelsen inom sjukvården

Inga Lisa Axman Sara
6:29 min

Just nu pågår ett nätverksseminarium i Stjørdal utanför Trondheim om samisk kulturförståelse inom hälso- och socialtjänsten. Temat är våld och diskriminering i det samiska samhället och utbudet av hälso- och sjukvård för den sydsamiska befolkningen. Inga Lisa Axman Sara är en av deltagarna.

Under två dagar har deltagarna fått lära sig om bland annat förekomsten av våld och övergrepp bland samer och icke-samer, renskötselns vardag - diskrimineringar och belastningar samt samiska patienters rätt till sjukvård anpassat för samiskt språk och kultur.

Det är i samråd med det norska Sametinget som Aajege, samiskt språk- och kompetensecenter, håller i seminariet för att bidra med att tillrättalägga hälso- och socialtjänster för samer i sydsamiska områden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".