Karin Vannar
Karin Vannar. Foto: John Kuoljok/ Sameradion & SVT Sápmi

Agerar som politiker när arbetsgivaren granskas

Karin Vannar: Jag kan nog skilja på rollerna
1:32 min

Karin Vannar representerade Renägarförbundet när Riksrevisionen bjöd in till möte om sin granskning av Sameskolstyrelsen. Samtidigt jobbar Vannar som ekonom på Sameskolstyrelsen.

Riksrevisionen granskar just nu myndigheten Sameskolstyrelsen - och träffade nyligen företrädare för samiska organisationer - för att få deras syn på Sameskolorna och verksamheten.

Men en av organisationsföreträdarna sitter på två stolar, Karin Vannar representerade Renägarförbundet på mötet och jobbar samtidigt som ekonom på Sameskolstyrelsen. Men hon ser inte det här som ett problem.

- Nej, jag har jobbat i över 30 år i staten och kan nog väl skilja på tjänstemannarollen och politikerrollen. Det har jag gjort länge, säger Karin Vannar.

Det var innan sommaren som Riksrevisionen beslutade att inleda en granskning av bland annat Sameskolstyrelsen. Detta på grund av gränsdragningsproblem mellan myndigheterna, otydliga ansvarsförhållanden och brister i bland annat styrningen. I november bjöd Riksrevisionen in till samråd om granskningen och det senaste samrådsmötet hölls förra veckan i Kiruna. Det var där Karin Vannar fanns för att representera Rennägarförbundet, trots att hon också arbetar som ekonom på Sameskolstyrelsen:

- Jag sitter som tjänsteman, jag har ju inte så mycket med Sameskolstyrelsens saker egentligen att göra. Det finns en chef och en nämnd och vi som är tjänstemän gör som de säger att vi ska göra, säger Karin Vannar.

Inte heller Riksrevisionens Revisionsledare Jens Pettersson ser Karin Vannars dubbla stolar som ett problem.

- Egentligen tror jag inte att det är så unikt för den här granskningen eller för andra verksamheter i samhället heller. Det är ofta man stöter på människor som man har olika relationer med som sitter på olika stolar, säger Jens Pettersson.

Jens Pettersson förtydligar också att det är sällan en enskild intervju får en så stor betydelse i en sådan här stor granskning.

- Det som är viktigt i vår granskning, det är ju att man är medveten om det, säger Riksrevisionens revisionsledare Jens Petterson.

Samrådsmötena är nu avklarade och Riksrevisionens granskning beräknas vara klar i maj nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".