"
1 av 2
Tallskog
2 av 2
skog Foto: Arkiv, SVT

Kommunikationen mellan rennäringen och Sveaskog ska förbättras

Kommunikationen mellan statliga bolaget Sveaskog och rennäringen måste förbättras. Samernas Riksförbund menar att dagens situation inte längre är hållbar.

Tomas Unga är en av renägarna i Vittangi skogssameby som inte har fått ut sitt miljöstöd för årets myrslåtter i Nuorukkavuoma, Pajala kommun. Orsaken till det är att renägarna vägrar skriva på ett arrendeavtal som Sveaskog kräver av dem sedan ett år tillbaka.

- De vill ha arrendeavgift och i avtalsförslaget vi fick finns allt som ingår i rennäringslagen och den lutar vi oss emot. Vi ska inte behöva något avtal för slåttermyrar, säger Tomas Unga

Det är just frågorna om arrendeavtal och försäljning av mark på renskötselområdena som gjort att Samernas Riksförbund nu tagit kontakt med Sveaskog då man under de senaste åren märkt en förändring i Sveaskogs rutiner och riktlinjer. Nu är målet att tillsammans med Sveaskog hålla årliga möten för att diskutera Sveaskogs verksamhet som berör rennäringen.

- Vi ser en tydligare inriktning hos Sveaskog att de blir mer och mer kommersiella, att man inte tar den hänsyn som man borde göra för de här markerna som faktiskt är särskilt utpekade i rennäringslagen och förarbeten och att man inte väger in renskötselns intressen och behov av det här markerna, säger Jenny Wik Karlsson, SSR:s jurist.

Sveaskogs chefsjurist Viveka Beckeman håller inte med om att deras arbetssätt har förändrats då markförsäljning ingår i deras arbetsuppgifter men hon håller däremot med om att kommunikationen kan förbättras och säger att Sveaskog tar till sig SSR:s kritik. Då det gäller arrendeavtal kan det bli en rättslig prövning, menar SSR. Så långt ska det inte gå, säger Viveka Beckeman.

- Vår huvudsakliga princip och det vi arbetar efter är att omfattas man av renskötselrätt så ska vi inte ta betalt, om man inte omfattas av renskötselrätt så tar vi betalt. Vi kommer att sätta oss ner och gå igenom det här, så vi inte har den här situtionen, säger Viveka Beckeman.

 Men Tomas Unga stänger inte dörren för en juridisk process.  

- Vi kommer inte att ge oss i den här frågan eftersom vi anser att i renskötselrätten ingår slåttermyrar oavsett om man söker EU-bidrag eller inte, säger renägaren Tomas Unga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".