Sametingets plenum i Skellefteå
Sametingets plenum i Skellefteå Foto: Maria Dahlgren/SVT Sápmi
#sameval17

Både ris och ros för Samelandspartiets överklagan av röstlängden

Samelandspartiets överklagan av röstlängden möter blandade reaktioner från övriga partier. Kollegorna i oppositionen ger sitt stöd, medan regeringspartierna ställer sig frågande.

Ordförande för Samelandspartiet, Per-Olof Nutti har alltså överklagat hela den preliminära röstlängden för Sametinget, som uppgår till totalt 8788 personer.

Nutti vill att Sametingets valnämnd åter ska pröva röstlängden - men han kan inte svara på hur det ska gå till i praktiken. 

Sametinget har totalt åtta partier och alla partiledare delar inte Samelandspartiets uppfattning.

- Man försöker driva en populär fråga men gör det okonkret, sent, populistiskt, och elakt eftersom det drabbar enskilda individer som blir oroliga utan att man får konkret veta att det gäller just dem, säger Christina Åhrén från Min Geaidnu.

- Varför har han inte överklagat de som finns i röstlängden istället för att komma in i efterhand och försöka överklaga? Det kommer fördyra processen och kanske sätter tidsaspekten i fara för Sametingsvalet. Så det är lite oansvarigt av dem, säger Lars-Jonas Johansson från Landspartiets Svenska Samer.

Under Sametingets senaste möte i Östersund lade Samelandspariet fram en motion i precis samma fråga. "Sametingets röstlängd bör ses över," sade partiet då. Och precis som nu drev de linjen att flera personer som egentligen inte borde få vara med i röstlängden har en plats där nu.

Diskussionerna om att se över kriterierna för röstlängden är inte nya. Och det finns också ett visst stöd för de idéerna i Sametinget. Både Guovssonásti och Skogssamerna sluter upp bakom Samelandspartiet och menar det finns systemfel i antagningen: 

- Som det är nu så är det enskilda samer som ska överklaga enskilda samer. Och det blir ju så att du ska stå där som en angivare även om du har rätt att göra det. Så då välkomnar vi en översyn så att den enskilda inte ska behöva ta ansvar för att valnämnden inte har gjort sitt jobb, säger Marita Stinnerbom från Guovssonásti.

Jan Rannerud, partiledare för Skogssamerna, säger att röstlängden innehåller felaktigheter och pekar på bröderna Salming, där Börje är upptagen i röstlängden och brorsan Stig inte blivit godkänd.

- Sedan har vi exempel från mitt område där mamman
från ett område inte har sökt själv och då blir flickan utesluten även om hennes kusiner är med, kommenterar Jan Rannerud från Vuovdega.

Jakt- och Fiskesamerna är det största partiet i Sametinget och vice ordförande Josefina Skerk menar att Samelandspartiet bekänner politisk färg:  
- Jag kan förmoda att de i princip anser att bara samebymedlemmar och renskötare är samer, och då vill de väl gärna vara riktigt säker på att ta bort så många som möjligt som inte uppfyller kriterierna, säger hon. 
- För de flesta så är det här nog ingen fara, man är ganska trygg i sig själv och det gör inte så mycket att bli överklagad. Men det finns ju de som sliter med sig själv och då blir ju det här nästan som en form av vuxenmobbing. När man ifrågasätts på det här viset, säger hon. 

Länsstyrelsen i Norrbotten säger att de har fått in överklagan och de kommer nu prata med sin chefsjurist för att se hur de ska gå vidare med ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".