Anders Erling Fjällås, Semisjaur-Njarg Foto: Privat
Anders Erling Fjällås, Semisjaur-Njarg Foto: Privat
Ientjaválle/Älvsbyn

Bergstatens nej till Lavergruvan en julklapp för samebyn


- En tidig julklapp, säger ordförande i Semisjaur-Njarg sameby om beslutet att Boliden nekas bearbetningskoncession för koppargruva i Laver. Men samebyn förväntar sig att bolaget överklagar till regeringen.

Efter åratal av provborrningar ansökte företaget Boliden för två år sen bearbetningskoncession för fyndigheten i Laver, fem mil väster om Älvsbyn. Det för att få ägandeskap till fyndigheten och på sikt kunna planera för gruvbrytning av kopparmalm i ett dagbrott i storleksordningen Aitik som finns utanför Gällivare som räknas som en av de mest förorenade platsen i Norrbotten och Sverige.

Nu har både Länsstyrelsen och Bergstaten sagt nej med hänvisning till att Laver är i ett Natura-2000 område och att rennäringen är riksintresse i området. Bolagets vice VD Thomas Söderqvist är kritisk till beslutet.

- Om vi överklagar gör vi det därför att praxisen att Natura-2000 tillstånd ska hamna så tidigt i processen. Vi tycker det är orimligt. Inte att vi ifrågasätter prövningen utan då vi eventuellt funderar på att ta fyndigheten i bruk, säger Söderqvist.

Han vill först få bearbetningstillståndet så de får äga fyndigheten så att inget utländskt bolag kommer in och tar över den. Efter det vill han att miljöprövningen görs och avtal med andra intressen i området.

Semisjaur Njarg sameby är positiva till Bergstatens beslut att neka bolaget Boliden att börja bryta  koppar i Laver, fem mil väster om Älvsbyn.

- Jag hoppas att gruvan aldrig blir verklighet slipper jag ta den funderingen av vad som kommer. För konsekvenserna blir avsevärda för vår del, säger Anders Erling Fjällås.

Ordförande i Semisjaur-Njarg säger att markerna där gruvan är planerad är bästa sortens vinterbetesmarker för de 7000 renar och många av de 80 samebymedlemmarna skulle påverkas, och vara tvungna att sluta i branschen om gruvan blir verklighet.

- Det skulle innebära att vi tappar i princip en vintergrupps vinterbetesmarker skulle kringskäras så mycket att renskötsel skulle omöjliggöras, säger Fjällås.

Utvinning av koppar är en väldigt energikrävande process men har blivit betydligt bättre ur miljösynpunkt sedan 70-talet. I processen måste det brytas stora mängder då kopparhalten vanligtvis är låg. På 1930 talet bröts det koppar i Laver men brytningen lades ner och idag är det en öde plats med en 35 meter bred 34 meter djup vattenfylld grop som påminner om den tiden. Nya dagbrottet däremot skulle bli 5000 hektar eller 7142 stora fotbollsplaner stort instängslat område.

Det här skulle få en väldigt stor påverkan för samebyn. Företaget har som förslag att renar kan utfodras. Men det är inget som samebyns ordförande är nöjd med:

- Du kommer till en punkt då du måste titta på vad grundbulten i renskötseln är. Vi har kommit till den konklusionen att kompensera renbete med utfodring som bolaget vill är inte längre traditionell renskötsel.

- Vi förlorar betesmark och i sådana fall vill vi ha ny betesmark och det finns inte någonstans i Sverige.

 

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".