Isig och snöig väg.
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Stor risk för halka

Trafikverket varnar för mycket halt väglag i Dalarna och hela Norrland.
-Vi vet att det är extremt halt i Jämtland just nu och även i andra län, så varningen kommer garanterat att ligga kvar till på måndag. Då gör vi en ny bedömning, säger Lennart Helsing, presskommunikatör vid Trafikverket.

Även SMHI har varnat för regn och hala vägbanor från Örebro län i söder till riksgränsen i norr, men ändrar sin varning inför natten och måndagen till att gälla de norrländska kustlänen, Västerbottens och Västernorrlands inland samt Lappland.

Problemet är att det fortsätter att regna på många platser samtidigt som marken och vägbanan är kall. Kombinationen regn på kalla vägar är en bilists mardröm.

Att det fortsätter regna ger också problem för Trafikverket.
-Det svåra är att så länge det regnar så kommer det snart att bli halt igen, även om man saltar eller sandar vägarna, säger Lennart Helsing.

Han varnar också för att låta sig luras av att en väg har sandats, eftersom is kan ha lagt sig ovanpå.
-Det blir en otäck effekt. Du åker på en väg som ser brun och fin ut men som är glashal därför att det har frusit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".