Giron/Kiruna

Nytt sätt att göra teater

Nu har arbetet startat med Giron Sámi Teáhters nya föreställning som har premiär i februari. Den här gången med ett nytt arbetssätt.

Grunden till manus kommer från människors berättelser från hela Sápmi och manuset är inte helt färdigt ännu även om repetitionen startat. Niillas Holmberg är en erfaren poet och artist men nu har han ett lite ovanligt skrivarbete på gång.

- Jag har varit med när vi åkt runt olika ställen i Sápmi och träffat människor och fått lyssna till deras berättelser och erfarenheter som de så generöst har delat med sig till oss, säger Niillas Holmberg i rollen som manusförfattare.

Bakgrunden till teaterföreställningen är samernas krav på en sanningskommission som ska lyfta fram händelser och oegentligheter mot samerna. Teaterchefen Åsa Simma menar att det är viktigt för teatern att följa samhällsutvecklingen, se vad som är aktuellt inom den samiska kulturen och lyssna på vad publiken vill att teatern ska lyfta fram. Därför har hon valt ett nytt arbetssätt med människors personliga berättelser som grund till föreställningen.

- För oss är det viktigt att hålla oss till sanningen, att inte lägga till eller berätta något som inte är sant. Vi hedrar de människor som berättat sina historier för oss och nu för vi dem vidare, säger Åsa Simma.

Teatergruppen som träffat alla dessa människor och fått lyssna till deras berättelser har efter det sett att det finns många bland samerna som mår dåligt. Eftersom de arbetar med ett tungt tema har man också tagit juridisk hjälp av juristen Ande Somby. Nu i början talar gruppen om olika delar i den samiska kulturen och om historiska händelser som satt spår. 

-Jag är som samernas Forrest Gump. Jag har varit med i olika händelser, till exempel ČSV-mötet i Sirma, hungerstrejken i Oslo och andra historiska händelser och fast jag inte haft någon central roll i dem så har jag varit med och kan så sätt agera som ett historievittne, säger Ande Somby.

Även om det är känsliga ämnen som lyfts upp till ytan så är Niilas Holmberg inte rädd för kritik.

-Om vi börjar vara rädda, då är vi redan förlorade. Här finns inte råd till att vara rädd för att någon eller några kommer att bli sårade. Det här handlar om större frågor, sager Niillas Holmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".