Nils Petter Labba med järvdödad vaja, Altavatten, Norge. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi
Nils Petter Labba med järvdödad vaja, Altavatten, Norge. Foto: Nils-Josef Labba/ SVT Sápmi

Rekorddåligt inventeringsresultat leder till miljonförluster för samebyar

Nils-Petter Labba: Länsstyrelsen har inte tagit samebyns klagan
2:24 min

Samebyarna Lainiovuoma och Saarivuoma går miste om miljonbelopp. Det visar siffror som Sameradion och SVT Sápmi tagit del av.

Orsaken är att färre järvar än vanligt hittats - ett systemfel är orsaken menar rovdjursansvarig Nils-Petter Labba i Saarivuoma sameby.

- Vädret har spelat in. Hela Norrbotten har ju varit, det har varit dåligt väder. Men Länsstyrelsen har inte tagit samebyns klagan - men de har inte godtagit det. De har kört sitt eget race.

Sveriges rovdjurspolitik bygger på att Sverige ska ha rovdjur i samebyarna.

För varje år görs en inventering av de stora rovdjuren i varje sameby, och utifrån det får varje sameby ersättning som ska täcka förlusterna av ren som rovdjurspolitiken medför. Enligt de regelverk som finns är det rovdjursansvariga i en sameby, och länsstyrelsen som tillsammans inventerar efter förekomst av rovdjur i en sameby.

Men det är länsstyrelsen som sedan sammanställer ett inventeringsresultat. Detta skickas in till Sametinget som sedan beslutar om utbetalning av rovdjursersättning till Samebyn, som förlorat ren till rovdjur.

Enligt Alexander Winiger på länsstyrelsen har inventeringen i Saarivuoma sameby gått att genomföra, men förekomsten av järv är mindre än vanligt.

- I år gjorde vi bedömningen att i Saarivuoma på svensk sida gränsen kunde vi genomföra en fullgod inventering av järv.

Om inventeringar inte går att genomföra kan samebyar använda sig av ett genomsnitt av föregående års mängd rovdjur. Detta har ett rekordstort antal samebyar gjort, 19 stycken, och motiverat detta med bland annat dåliga väderförhållanden.

Men Saarivuoma fick inte detta beviljat. Det dåliga inventeringsresultatet gör att byarna

Saarivuoma och Lainiovuoma mistar 1,5 miljoner kronor i rovdjursersättning.

Det belopp som Sametinget beslutar att dela ut går att överklaga, men det bygger i sin tur på inventeringsresultatet som länsstyrelsen fört fram. Och det går inte att överklaga.

Sametingets regelverk ställer tydliga krav på samråd. Men det enda samråd som funnits mellan Länsstyrelsen och Saarivuoma under hela året är en träff då länsstyrelsen meddelade resultatet av inventeringen.

- Det kan jag då inte kalla ett samråd - när man har uppvisat resultaten. Det har ju redan beslutat det här, säger Nils-Petter Labba i Saarivuoma sameby. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".