Sápmi

Extrem blida i Sápmi

Det är längesen december har varit så mild i Sápmi. Flera rekord är uppmätta men det milda vädret oroar renägarna.

De senate fyra, fem dygnen har det varit extremt varmt i hela Sápmi. I fjällen har barfläckar kommit fram, vattnet har pressats upp på isen och snön är fuktig ända ner till backen. Just idag är det hårda västliga vindar som kanske kan torka upp snön. Men bland renägarna finns det en oro om hur vädret påverkar renbetet.

-Det har varit sån blida de senaste dagarna och snön i träden har smält och droppat ner runt tallarna. Om det blir kallt på det här, så blir det så stenhårt att man kan gå på mindre tallhedar. Så blev det i fjol, säger renägare Nils Anders Kuhmunen från Gabna.

På måndag var det i särklass den varmaste dagen i norr, medeltemperaturen låg på tio grader varmare än normalt. Det har inte varit så varmt i Kiruna i december, +7,6 grader sedan 1929 och i Hemavan föll ett 53 år gammalt värmerekord när mätaren steg till +6,1 grader.

- Kollar man på klimatcenarion framåt i tiden som forskare tagit fram så ser man en temperaturökning för svensk del, men främst då i dem norra delarna av landet. Också främst vintertid. Så ja, i framtiden så ser det ut att vara en ökad temperatur.  Och att det just är i norra Sverige beror på att snön då kommer smälta undan och det accelerar, den här temperaturökningen, säger meteorolog Charlotta Eriksson vid SMHI.

Men det finns ännu hopp bland renägarna att det goda betet består.

-Men då måste det börja blåsa och det ska vara en ordentlig vind som torkar upp snön, sager Nils Anders Kuhmunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".