Sametinget. Foto: SVT Sápmi
Sametinget. Foto: SVT Sápmi

Överklagan äventyrar hela Sametingets legitimitet menar valnämndens ordförande

Signar Holmström: långt ifrån någon förtroendeskapande åtgärd för Sametinget.
1:49 min

Signar Holmström (Jakt- och fiskesamerna) befarar att samer tappar tilltro till både valnämnd och Sameting.

Förra veckan lämnade Samelandspartiets ledare Per-Olov Nutti in en överklagan på hela den samiska röstlängden, något som lett till en stor debatt bland samer.

Det är Sametingets valnämnd som har godkänt röstlängden och ordföranden Signar Holmström menar att en sådan här överklagan kan äventyra legitimiteten för både nämnden och Sametinget.

- Det här resonemanget som förs märker jag när jag pratar med folk, och det gäller även media, nästan deras första påstående eller insinuation är att vi skulle agera självsvåldigt och det är fullständigt fel, säger Signar Holmström, ordförande i sametingets valnämnd.

I den överklagan som Samelandspartiets ledare lämnade in står det att flera personer tagits upp i röstlängden i strid med gällande lagstiftning.

Det här sammantaget med kraven om att åter utreda vilka som egentligen har rätt att vara med, riktar enligt Holmström ett misstroende mot valnämnden och deras medarbetare. Något som inte bara påverkar nämnden, utan också synen på myndigheten, menar han.

- Faran är ju att den samiska befolkningen tappar tilltron till valnämnd och vad Sametinget som myndighet gör. Det här är ju myndighetsutövande, till den delen då vi ska godkänna eller avslå ansökningar till röstlängden. Och tappar man tilltron till det så är det allvarligt, det undergräver folks vilja att delta i val och delta i det demokratiska arbetet i Sametinget.

Det är sju personer som sitter i valnämnden från sex olika partier i Sametinget. Besluten som tas där är i konsensus säger Signar Holmström, det vill säga alla är eniga, och de ansökningar som avslås beror oftast på grund av att blanketter fyllts i fel.Men även om personer skulle ha blivit antagna på fel grunder, så är en ny utredning av samtliga väljare helt fel väg att gå enligt nämndens ordförande Signar Holmström.

- Det vill jag påstå är långt ifrån någon förtroendeskapande åtgärd för Sametinget.

Man har ju haft synpunkter på Sametinget i andra sammanhang och valdeltagandet har vi svårt att hålla uppe. Och det här skulle minsann inte förbättra den situationen, säger Signar Holmström, ordförande i Sametingets valnämnd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".